12 reguli generale pentru dresajul câinilor

1. Dresajul trebuie să fie o experiență plăcută atât pentru tine cât și pentru câinele tău. Dacă nu te afli în cea mai bună zi a ta sau nu ești în dispoziția perfectă pentru a începe o ședință de dresaj, atunci renunță la idee. Susține sesiuni scurte , de ordinul a 5-10 minute, astfel încât să reușești să menții motivația câinelui tău față de activitatea desfășurată.

2. Fiecare câine ar trebui să fie familiarizat cu comenzile de bază de ascultare, incluzând „vino”, „călcâi”, „stai”, „jos” și „șezi”. Învățarea de către câine a comenzilor stai-șezi și jos-șezi fără lesă este de asemenea o lecție valoroasă. Șansele de succes înclină nu numai în funcție de complexitatea sarcinii ci și de motivația câinelui de a răspunde la acestea.

3. Ședințele de dresaj nu ar trebui să implice niciun element negativ sau componente bazate pe pedeapsă. În niciun caz, în astfel de situații nu ar trebui să existe țipete, lovituri, strângeri sau spânzurări cu lanțul, smucituri etc. Fiecare sesiune trebuie să fie pozitivă și optimistă, cu recompense pentru treaba bine făcută.

4. Asigură-te că cea mai mare motivație a câinelui pentru recompensă este chiar în timpul unei sesiuni de instruire. Dacă mâncarea este recompensa, atunci antrenează-l înainte de masă, nu după. Dacă lauda, mângâierea sau alte aspecte ce țin de atenția ta trebuie să fie utilizate ca o recompensă, atunci programul sesiunii de formare trebuie să vină într-un moment în care câinele este„înfometat” după atenția ta (spre exemplu, după ce te-ai întors de la muncă).

5. Asigură-te că recompensa ce o vei oferi în timpul dresajului este cea mai puternică motivație pentru câinele tău. Motivația sub formă de hrană funcționează foarte bine, dar alimentele utilizate în acest scop trebuie să fie dintre cele preferate de câine.

6. Momentul recompensei este foarte important. După un răspuns corect recompensează-ți câinele la ½ secundă de la comandă, pentru a te asigura că acesta face legătura între comportamentul tău și recompensă.

7. Folosește comenzi simple precum „stai”, „jos”, „lasă-l”, „liniște”, „afară”și „oprit”. Spune cuvântul o dată și nu repeta comanda. Câinii își vor aminti de o comandă pentru aproximativ două minute înainte ca noțiunea să fie pierdută.

8. Pune-ți câinele în lesă și atrage-i atenția astfel încât el să privească spre tine și tu spre el, un fel de urmărește-mă. Apoi emite un cuvânt de acțiune, cum ar fi „șezi”.

9. Din moment ce ai un câine care ajunge la răspunsul dorit într-un procent de 85% într-un mediu liniștit nederanjat, poți trece la următorul pas – începe să-i modelezi comportamentul față de răspunsul ideal.

10. Treptat, crește durata în care câinele trebuie să rămână în poziția de „șezut” relaxat în timp ce tu ești la o distanță de 5 metri. Continuă să crești timpul și distanța în care câinele este rugat să rămână în „șezut”.

11. Variază comenzile în timpul unei sesiuni de instruire individuală, menține sesiuni de formare pe termen scurt și frecvente. Câinele va avea mai multe de învățat dintr-o sesiune scurtă decât dintr-una lungă și mai puțin frecventă.

12. Odată ce dresajul a fost realizat într-o zonă liniștită, poți gradual să începi să lucrezi într-un mediu cu mai multe distracții, continuând dresajul în curte, la lesă, lungind progresiv lesa între tine și câine, pentru ca în final să renunți la aceasta, astfel încât câinele să dea dovadă de ascultare și fără să se afle la capătul celălalt al lesei.

0