Abstinența sexuală – supliciu sau frustrare? (I)

Dr. Dan Florin VOICU, medic primar veterinar

Un subiect destul de puțin dezvoltat în lucrările de specialitate, dar de care mulți proprietari de pisici sunt interesați, este acela al abstinenței sexuale la ambele sexe. Să nu uităm aici și implicarea factorului uman, de fapt singurul responsabil de un asemenea “neajuns” în lumea pisicească, în privarea de libertate a pisicilor, omul fiind de fapt cel care hotărăște indirect soarta prietenului său patruped, pisica.

Când spunem pisică, nu ne referim neapărat la întregul neam pisicesc, ci adesea particularizăm, gândindu-ne la femelele speciei. De fapt, numele ce implică și definirea sexului unui exemplar felin face referire expresă la reproducere.

Atunci apare distincția clară – “pisică” sau “motan”. Termenul corect din punctul de vedere al specialistului, care însă, definește un exemplar felin mascul, este acela de “cotoi”, termen însă puțin utilizat în vorbirea curentă.

Termenul de “motan” denumește de fapt un exemplar mascul castrat. La femele nu se poate face această diferențiere raportată la capacitatea reproductivă, astfel că toate sunt pisici.

Dar hai să lăsăm teoria la o parte și să trecem la fapte, ce se petrec frecvent chiar în locuința noastră. Nu voi face nici o referire la situațiile când pisicile (adică felinele) sunt crescute în perechi, fără a fi castrate. Acesta este paradisul pentru orice familie de pisici.

Ce veți face însă cu mulțimea de pui rezultată într-un an? Să luăm situația în care alegeți să aduceți în casă un pisoi care se pregătește să devină adult. Maturitatea sexuală apare între 6-7 luni la unele rase și un an și jumătate la altele.

Desigur că propietarul unui cotoi își va pune singur întrebarea, mai devreme sau mai târziu, dacă nu este cazul să meargă în pețit sau să-i aducă “mirese”.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Extem de frecvent primesc această înrebare: “Cum ar putea proprietarul să facă rost de o pisică pentru motanul lui?” Ceea ce trebuie să știți este faptul că trebuie să țineți cotoiul departe de orice stimul care i-ar putea trezi instinctele ancestrale. Manifestările sexuale pot fi declanșate chiar și de mieunăturile femelelor în călduri care se plimbă nestingherite pe afară.

Motanul își exprimă destul de neplăcut tendințele sexuale: miorlăituri puternice, tendința de evadare, marcarea teritoriului cu urină. În aceste perioade, datorită feromonilor (substanțe biochimice cu rol de atractant sexual) emiși prin urină, aceasta are un miros extrem de neplăcut și foarte persistent.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Aceasta postare este din categoria Pisici. .

2 thoughts on “Abstinența sexuală – supliciu sau frustrare? (I)

 1. Iulia says:

  Buna seara. Am o pisica de 5 ani, de’a lungul timpului am dat’o da monta, dar de fiecare data fara succes, deoarece nu statea si batea motanii. Pe 2 iunie am lasat’o la un motan, a reusit monta, si actul s’a produs de cateva ori. Am luat pisica acasa si am observat ca i’a crescut apetitul, greutatea si i s’au marit sfarcurile. Asteptam din clipa in clipa sa nasca, 2 zile a lasat cate o picatura de sange, comportamentul i s’a schimbat devenind mult mai iubitoare( mentionez ca este british, nu foarte afectuasa) Astazi cand a ajuns sotul acasa am observat ca are acelasi comportament ca atunci cand era in calduri, ridica codita, si miauna, comportament pe care nu l’a avut cand eram doar noi doua. Exista posibilitatea sa nu fi ramas gestanta? Mentionez ca ea a luat in greutate, dar fiind prima sarcina am presupus ca are doar un pui si din cauza asta nu i se vede burta marita.

  • Alexandra Alexandra says:

   Buna ziua ! Va rugam sa mergeti cu pisica la un cabinet veterinar , noi nu suntem in masura sa oferim sfaturi medicale.
   Va multumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru imbunătățirea experienței utilizatorilor.