Abstinența sexuală – supliciu sau frustrare? (III)

Dr. Dan Florin VOICU, medic primar veterinar

Uneori, mai ales dacă se intervine prin castrare la o vârstă mai înaintată, putem avea surpriza ca aceste manifestări neplăcute să se mențină o perioadă destul de lungă și după castrare. Ele vor dispărea, totuși, după un anumit timp. Adesea sunt întrebat „Înainte de a-l castra n-ar fi bine și pentru el, săracul, să-l duc o dată la pisică?”

Pentru evitarea traumelor psihoafective ulterioare, răspunsul este unul singur: „Nu!” Este indicat, chiar dacă sesizați anumite manifestări sexuale pregnante încă de la o vârstă mică și, mai ales, dacă nu este un exemplar cu certă valoare genetică și reproductivă, să luați decizia de neutralizare chiar înainte de apariția pubertății (sau imediat după).

Știu că unii dintre dumneavoastră vor spune că nu consideră normală și firească o asemenea decizie. Nu pot să vă răspund decât tot cu o întrebare: „Vi se pare normal că ați izolat pisica sau motanul în casă, la discreția dumneavoastră?” Neutralizarea este consecința firească a acestui fapt.

Desigur că atunci când castrarea poate fi evitată este ideal, dar numai când conviețuirea cu omul nu implică nici un fel de inconveniente reciproce. Posesorii de femele pisici pot spune că au aceleași dileme. În plus, inconvenientul major și de care se feresc mulți iubitori de pisici atunci când preferă un mascul este acela că femela poate intra uneori extrem de des în călduri, iar acestea pot fi foarte zgomotoase.

Există rase care se manifestă extrem de gălăgios în perioada căldurilor și care sunt cu adevărat greu de suportat (cum sunt siamezele și orientalele) și rase mai echilibrate, ușor de tolerat, (cum ar fi persanele și exoticele). Între cele două extreme se încadrează celelalte tipuri.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

În privința abstinenței sexuale la pisici, sfaturile sunt aceleași ca și în cazul masculilor. Desigur că în situația în care sunt reproducători de valoare, nu se poate lua foarte ușor decizia de castrare. Prin ansamblul de manifestări caracteristice căldurilor la femelă, mulți proprietari consideră că pisica se chinuie și chiar suferă puternic în această perioadă, și de aceea iau decizia de castrare.

Nu spun că o asemenea decizie nu este bună, dar nu trebuie ca la baza ei să stea un asemenea considerent. Toate aceste manifestări fac parte de fapt dintr-un ritual de împerechere transmis genetic și prin care femela încearcă atragerea masculilor din aceeași specie.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Aceasta postare este din categoria Pisici. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru imbunătățirea experienței utilizatorilor.