Acvaristică marină – Afecțiunile coralilor (I)

Ştiinţa ne permite, în ziua de astăzi, să obţinem fără prea mari eforturi un acvariu sănătos: tehnicile acvaristice sunt din ce în ce mai performante, iar procesele chimice care guvernează circuitul materiei sunt, şi ele, foarte cunoscute. Se întâmplă uneori ca antozoarele să se îmbolnăvească şi totul se complică. Este adevărat că bolile coralilor au început să fie descrise de oamenii de ştiinţă şi de acvarişti, dar sunt, în continuare, foarte greu de tratat.

Dacă atât pesta care afectează coralii, cât şi alţi paraziţi, poate fi identificată cu uşurinţă într-un acvariu recifal, microorganismele patogene şi alte tulburări de natură fiziologică nu pot fi diagnosticate decât de un ochi avizat. Totuşi, toate aceste probleme au şi ceva în comun: este vorba despre organisme vii– vizibile sau nu cu ochiul liber- care se dezvoltă în detrimentul coralilor şi pe care va trebui să le ţinem cât mai bine sub control, sau chiar să le eliminăm definitiv din acvariu.

Bolile coralilor: o problemă planetară
Bolile coralilor nu sunt cunoscute, deocamdată, în amănunt, nici măcar de comunitatea ştiinţifică. Acestea sunt însă studiate de un număr din ce în ce mai mare de cercetători, din cauza efectelor negative pe care le au asupra structurii recifurilor, dar şi asupra viitorului coralilor. Nu vom ascunde însă că aceste boli, cauzate de bacterii, ciuperci şi cianobacterii care pot afecta chiar şi câteva hectare de recif ridică mai multe semne de întrebare decât răspunsuri.

Încă nu ştim cu siguranţă dacă activităţile umane cauzează direct apariţia acestor boli. Cercetări recente, efectuate în special în Caraibe, au evidenţiat cel puţin 6 maladii, iar observaţiile notate cu această ocazie ne fac să credem că există chiar câteva zeci de boli nedescoperite.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu

Primele 3 maladii identificate la coralii din Caraibe prin anii ‘70 sunt: înălbirea coralilor, înnegrirea coralilor şi “ciuma albă”. Din cauza acestora, recifuri întregi de corali din marea Caraibilor au încetat, pur şi simplu, să se mai dezvolte. Astăzi, poluarea şi dispariţia a aproape 95% a populaţiilor de melci şi arici de mare au favorizat înmulţirea algelor, iar coralii sunt incapabili să se regenereze.

Bolile care au produs cele mai mari stricăciuni asupra recifurilor de corali din Caraibe, înălbirea şi înnegrirea coralilor, au fost identificate de curând şi în recifurile din Oceanul Indian şi Pacific: Marea Roşie, insula Mauriţius, Filipine, Papua-Noua-Guinee şi marea Barieră de corali din Australia. Iată că aceste “afecţiuni” se răspândesc, puţin câte puţin, peste tot în lume, agravând şi mai mult situaţia deja critică în care se află sistemul coralian peste tot în lume.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0