Dacă sunteți enervați peste măsură de faptul că pisica dumneavoastră are obiceiul să zgârie mobila și să vă facă lenjeria de pat sau perdelele fâșii, ne propunem prin acest articol să vă calmăm, explicându-vă că ea are nevoie să zgârie și să se cațere, acest tip de comportament fiind perfect normal.
Zgâriatul contribuie la întreținerea ghearelor pisicii, astfel îndepărtându-se straturile deteriorate ale acestora. Tocirea ghearelor și cățăratul sunt activitățile preferate ale pisicii și fac parte din comportamentul ei caracteristic. Asigurați-i deci suprafețe variate pe care își poate ascuți ghearele și învățați-o cum să le folosească.
Dacă nu aveți suficientă încredere că ea nu va încerca să „schimbe designul” obiectelor dumneavoastră de mobilier, atunci nu îi lăsați la dispoziție toată casa, mai ales dacă nu o puteți supraveghea. Dacă mustăcioasa are un singur obiect preferat pe care își tocește cu frenezie ghearele, atunci soluția este să îl acoperiți temporar cu un material textil, pentru a-l proteja. Este de dorit ca țesătura respectivă să fie mai „ațoasă”, pentru că pisicilor nu le place să își agațe ghearele, așa că vor începe să evite locul cu pricina.
O altă măsură pe care o puteți lua este să restrângeți accesul pisicii numai la o zonă unde nu poate să „se manifeste artistic”. Această soluție nu rezolvă problema, dar poate fi una dintre variantele pentru a vă educa pisica să folosească un pomișor de cățărat sau un sisal atunci când nu sunteți acasă și nu puteți fi „antrenorul” ei personal. Camera în care o izolați trebuie să fie dotată cu mai multe suprafețe pe care le poate folosi pentru zgâriat și cățărat și, curând, va învăța care sunt locurile pe care are voie să le „smotocească”.
Magazinele de specialitate vă oferă o gamă variată de ansambluri de cățărat pe care le puteți pune la dispoziția preferatei dumneavoastră. Acestea sunt alcătuite din mai multe platforme orizontale, din stâlpi pentru cățărat și, uneori, din câteva obiecte cilindrice, toate acestea fiind spații ideale unde pisica poate să se joace sau să doarmă. De obicei, aceste suprafețe sunt acoperite cu materiale textile preferate de pisici și sunt impregnate cu „iarba mâței”, ceea ce le face irezistibile.
Bineînțeles că „etajele” pomișorului sunt dotate și cu „accesorii” corespunzătoare în forma șoriceilor sau a altor jucării care vor oferi noi provocări pisicuței. Cu un astfel de aranjament special, este clar că ea nu se va mai dezlipi prea curând de locul nou descoperit.
Indiferent dacă încercați să preveniți sau să rezolvați problema zgâriatului, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceți este să recompensați pisica prin laude și printr-o mică „gustărică” de fiecare dată când folosește locul special amenajat pentru ea. Nu este de ajuns să vă dotați casa cu pomișori de cățărat. Este esențial să învățați pisica să îi folosească, evitând astfel zonele interzise.
Dacă pisica nu este deloc interesată de pomișor, atunci este datoria dumneavoastră să îi arătați cât de distractiv poate să fie. Puneți-i câteva din crochetele preferate pe una dintre platforme. Atașați obiecte mișcătoare (jucării) pentru a-i atrage atenția. „Asezonați” stâlpul de cățărat cu „iarba mâței”. Majoritatea pisicilor obișnuiesc să își ascută ghearele imediat după ce se trezesc, în timp ce își execută programul de aerobic, manifestat prin elemente de „stretching”.
De îndată ce pisica se trezește, chemați-o lângă pomișor. Zgâriați ușor stâlpul de cățărat cu propriile unghii, iar rezultatul nu va întârzia să apară: pisica se va sprijini cu labele din față de stâlp și se va întinde.
Recompensați-o, mai ales dacă face mișcările specifice ascuțirii ghearelor.
Nu încercați să forțați pisica să folosească suprafața specială pentru ascuțirea ghearelor ținând-o de lăbuțe și arătându-i cum trebuie să procedeze. Se va opune și va începe să evite locul respectiv. Cea mai eficientă metodă rămâne cea a recompensei. Lăudați-vă pisica, manifestați-vă cu afecțiune și oferiți-i și o mică tratație culinară ori de câte ori folosește pomișorul din proprie inițiativă.
P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasari, hrana pentru cai sau adapatori vaci.
Educați-vă pisica să utilizeze pomișorul ori de câte ori i-o cereți. Așezațivă lângă acesta, țineți la îndemână câteva crochete și strigați-o pe nume. Oferiți-i recompensa dacă vine rapid, iar dacă nu este interesată, așteptați să se apropie ora mesei și încercați din nou. De îndată ce i-ați captat atenția, puneți gustărica pe una dintre platformele superioare ale ansamblului. Cu timpul, va învăța să se cațere la comandă, știind că în schimb va primi hrană, afecțiune, atenție și chiar o porție zdravănă de joacă.
Din clipa în care pisica va înțelege că pomișorul de cățărat este o sursă de distracție și că în urma folosirii lui primește hrană și laude entuziaste din partea dumneavoastră, este timpul să o învățați să nu mai zgârie mobilierul și să nu se mai urce pe draperii.
Dacă o prindeți „făcându-și manichiura” acolo unde nu are voie, distrageți-i atenția împroșcând-o ușor cu un jet fin de apă sau făcând un zgomot puternic. Își va da seama rapid că, atunci când vă zgârie mobila, se întâmplă lucruri foarte neplăcute și își va aminti că pomișorul ei de cățărat nu îi creează nici o astfel de problemă.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoare, cusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.