Afecțiunile sezonului rece la pisici

Din cauza variațiilor de temperatură, sezonul rece poate crea probleme de sănătate pisicii, mai ales dacă aceasta are acces la balcoane sau la pervazul ferestrei sau dacă ies din când în când pe afară. Cele mai des întâlnite afecțiuni pe timp de iarnă sunt gripa și hipotermia.

Gripa pisicii este cauzată de anumite virusuri care atacă de obicei căile respiratorii superioare și poate fi urmată de o infecție la plămâni și de pneumonie. Cei mai predispuși la complicații sunt puii care, dacă nu sunt bine îngrijiți, pot rămâne cu probleme permanente ale canalului respirator.
Simptomele de gripă sunt: strănutul, lăcrimarea ochilor, secreții nazale, creșterea temperaturii, lipsa poftei de mâncare,oboseală, apatie, respirație îngreunată sau ulcerații la nivelul limbii și al gurii.

Primele măsuri

Restricționați accesul pisicii la balcon, mai ales dacă acesta nu este închis. Pentru a vă asigura că în casă nu este curent, puteți confecționa pernuțe speciale, subțiri, alungite și umplute cu cârpe, pe care le veți așeza în dreptul pragurilor și pe pervazul ferestrelor, pe unde intră de obicei curentul și unde pisicile au în general obiceiul să stea pentru a privi afară.
Încă de la primele simptome de boală, e bine să consultați medicul veterinar care vă va prescrie tratamentul care se impune în cazul pisicii tale.

Hipotermia se caracterizează printr-o scădere anormală a temperaturii corpului și poate apărea în momentul în care pisica stă la temperaturi sub 0 grade pentru o perioadă mai îndelungată. Hipotermia poate provoca pierderea cunoștinței, șoc termic și chiar moartea. Dacă pisica prezintă degerături, atunci există pericolul să apară hipotermia.
Simptomele hipotermiei sunt: scăderea temperaturii corpului, tremuratul excesiv, slăbiciunea și moleșeala.

Cum intervenim

Ca primă metodă de prim ajutor, e bine de știut că o frecare vioaie  cu un prosop va ajuta la reapariția semnelor vitale. De asemenea, pisica poate fi încălzită cu pături și sticle cu apă caldă. Nu pune însă sticla cu apă fierbinte direct pe corpul pisicii pentru că pot apărea arsuri. Apa nu trebuie să fie prea fierbinte indicat fiind ca temperatura să crească treptat.

Oricât de bine se simte pisica după ce o încălzești, o vizită la veterinar este absolut obligatorie, fiindcă pot apărea afecțiuni sau infecții pe care nu se observă în stadiul incipient.

Aceasta postare este din categoria Pisici. .

One thought on “Afecțiunile sezonului rece la pisici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru imbunătățirea experienței utilizatorilor.