Angora Turk, nobilă și independentă!

Rafinată, aristocrată, cu un temperament puternic și independent, pisica din rasa Angora Turk te cucerește instantaneu.

Considerată părintele raselor cu păr lung, Angora se bucură de o istorie impresionantă și un destin spectaculos. Chiar dacă popularitatea i-a fost detronată în timp, chiar de către rasele care îi datorează existența, Angora Turk rămâne una dintre rasele naturale de referință în catofilia mondială.

Istorie

Angora turcească este, probabil, punctul de plecare al tuturor raselor moderne de pisici cu păr lung. Se pare că gena părului lung ar fi apărut pentru prima dată în Turcia cu mai mult de 500 de ani în urmă și de aici s-a răspândit în toată lumea datorită călătoriilor pe mare.

Angora Turk a cunoscut o mare popularitate și în Marea Britanie. În secolul al XIX-lea, încrucișată cu British Shorthair, dă naștere Persanei, la care a transmis gena responsabilă cu părul lung.

A fost pe cale de extincție după al doilea război mondial, iar turcii au decis să o protejeze, găzduind câteva exemplare în Grădina Zoologică din Ankara. În acel moment, crescătorii din Europa și SUA au început să importe pisici Angora din Turcia, unde este protejată prin lege și la ora actuală.

Aspect

Angora Turk este caracterizată printr-o blană semilungă, foarte mătăsoasă și fără subpăr, cu o siluetă fină, ce o clasează în categoria pisicilor foreign precum Albisiniana și Albastra de Rusia.

Temperament

Pisica din această rasă este o felină autentică. Chiar dacă acceptă bucuroasă compania omului, totuși își păstrează un temperament puternic și un simț ascuțit al libertății și independenței. Se descurcă foarte bine de una singură, este vioaie și jucăușă.

Îngrijire

Părul trebuie pieptănat și periat corect de mai multe ori pe săptămână, mai ales în perioada năpârlirii. Rasa nu este amenințată de boli deosebite, însă este predispusă la surditate.

Legenda spune că această rasă era cunoscută în Orient  de mai bine de 1000 de ani. Octavian Augustus, împăratul Romei, descria această pisică albă, cu ochii aurii ca fiind „delicată și rafinată, nobilă și cu un spirit independent.”

În prima jumătate a secolului al XVII-lea, pisicile Angora Turk  au devenit foarte populare, mai întâi la curțile regilor Franței și ulterior printre celelalte familii regale din Europa. Unul dintre cei mai faimoși proprietari de Angora Turk a fost chiar cardinalul Richelieu. Angora a fost o inspirație pentru mulți pictori, precum Fragonard, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

0