„Bogăția” deșertului Australian!

Dragonul bărbos, cunoscut și sub denumirea de agama cu barbă, este membru al familiei Agama împreună cu dragonii asiatici de apă și dragonul cu guler. Este un animal de companie îndrăgit pentru că dovedește multă docilitate, solidaritate, prietenie și robustețe.

Agama cu barbă preferă zonele uscate, călduroase, dar și pădurile și tufișurile aride. Însă în locuințele oamenilor, dragonul bărbos, își are locul în spații destinate special pentru reptile, așa numitele – Terarii -. Designul special al acestor terarii conferă o întreținere ușoara și un mod de hrănire eficient. Ușile sunt prevăzute cu încuietoare ce vor împiedica evadarea reptilei. Se asigură confortul reptilelor prin intermediul gurilor de ventilație iar partea de sus a terariului permite ventilarea și pătrunderea razelor UVB și infraroșii.

Denumirea de „bărbos” se datorează înzestrării în zona gâtului cu o gușă extensibilă, plină cu o multitudine de solzi sub formă de țepi. Acesta prezintă o culoare mult mai închisă față de restul corpului, având rolul de a intimida la întâlnirea cu un atacator. Când agama se simte amenințată aceasta își înfoaie gulerul țepos, deschide gura larg pentru a părea mai mare, mai puternică și mai agresivă.

În ceea ce privește alimentația, agama cu barbă este un animal omnivor deloc pretențios. Raportul de vegetale și proteina animală diferă în funcție de vârsta reptilei. Puii de agama necesită o hrană formată din 80% proteină animală și 20% legume. Puii mănâncă mult mai mult față de un adult, aceștia trebuie hrăniți de 2-3 ori pe zi .

Puiul trebuie să mănânce și vegetale proaspete, fiind curioși din fire nu se dau înapoi de la aproape nici un fel de mâncare. Aceștia trebuie stropiți zilnic cu apă pentru a avea o hidratare cât mai corectă. Odată cu înaintarea în vârstă în alimentație se pot adăuga viermi, gândaci sau chiar lăcuste.

Fiind un animal de companie este de reținut ca acestă șopârlă ca și celelalte năpârlesc. Pe perioada procesului de năpârlire acestea nu trebuie sa fie stresate și au nevoie de suplimente. În ceea ce privește coada, aceasta trebuie manevretă cu mare atenție pentru că în cazul ruperii nu se regenerează.

Dragonul bărbos nu se sperie de oameni, din contră acesta se apropie de geam când stăpânul se află în preajmă. Pentru ca relația dintre posesor și reptilă să se mențină, agama trebuie scoasă zilnic din terariu și lăsată liberă să socializeze cu posesorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0