Boxer-ul, un câine jucăuș deghizat într-unul feroce

Deseori, proprietarii unui Boxer declară că animalul lor reprezintă, de fapt, doi câini într-unul singur. Pe de o parte este boxer-ul acela jucăuș, plin de energie, afectuos, dornic de atenție. Pe de altă parte este paznicul solid care te face să te gândești de două ori înainte să-l enervezi. Această combinație de putere și afecțiune l-a ajutat să devină atât de popular cum este în ziua de azi.

Istorie

Boxer-ul este un câine de origine germană, descendent direct al molossilor utilizați în lupte de către legionarii romani, având ca strămoș modern pe Bullenbeisser, care se traduce din limba germană ca, „cel care mușcă tauri.”

Pe de altă parte, un alt strămoș al Boxer-ului îl reprezintă Dogul de Brabant, admirat pentru rapiditatea și agilitatea sa.

Aspect general

Este un câine de talie medie, viguros, cu un corp compact și osatură puternică. Boxer-ul este tot timpul vioi.

Temperament

Boxer-ul este inteligent, energetic, jucăuș și se comportă foarte bine în preajma copiilor. Are o personalitate activă și necesită, astfel, o activitate  fizică regulată, pentru a nu lăsa plictiseala să se instaleze.

Deși are o figură ce l-ar caracteriza drept un câine agresiv, Boxer-ul este un animal ce pare că refuză să se maturizeze. Continuă să aibă un chef de joacă nebun chiar și la bătrânețe.

Se atașează forte mult de familie, nu este încăpățânat și poate fi dresat foarte ușor.

Întreținere

Deși în unele țări nu se mai practică tăierea urechilor și a cozii, mulți proprietari rămân totuși fideli acestei tradiții, în special în ceea ce privește coada.

Se poate acomoda ușor vieții de bloc, dar are nevoie totuși, de multă mișcare.

Pe timp de vară, Boxer-ul suferă din cauza căldurii, pe care o suportă mai greu, însă în anotimpul rece, este cel mai fericit, mai ales dacă primește o hrană mai bogată în proteine și grăsimi.

Din punct de vedere al alimentației, un Boxer are nevoie de o hrană bogată în proteine, deoarece câinele este foarte energic și are un ritm rapid de creștere. Rația zilnică trebuie împărțită în două mese pentru a se evita torsiunea de stomac.