Câinele bătrân, o povară sau același companion iubit?

Ați strâns atât de multe amintiri împreună încât ai ce să povestești urmașilor: vacanțele la mare și la munte, jocurile interminabile din parc, zbenguielile printre fulgii de zăpadă în iernile geroase. Acum bunul tău prieten canin a îmbătrânit și nu te mai poate însoți în plimbările lungi de altădată, nu mai poate alerga după mingea preferată și nici nu mai fugărește pisica vecinilor. Trebuie să îl menajezi, să-i oferi o îngrijire corespunzătoare, dar totuși să nu-l lași să devină sedentar

 1. Du-l periodic la medicul veterinar pentru a-i verifica starea de sănătate!
  Este foarte important pentru un câine bătrân să beneficieze de controale medicale frecvente. Câinii bătrâni pot avea probleme cu articulațiile, cu surplusul de kilograme, cu dantura sau musculatura.
 2. Menține-i o dietă adecvată!
  De exemplu, poți opta pentru o hrană special destinată nevoilor nutritive ale câinilor bătrâni.
 3. Plimbă-l zilnic!
  Continuă să-l scoți la plimbare, dar renunță la promenadele lungi. Limitează-te la a-l plimba pe porțiuni de drum mai scurte, mai ales dacă animalul suferă de artrită sau are probleme cu musculatura.
 4. Stresul nu are ce căuta în viața unui câine bătrân!
  La fel cum oamenii bătrâni își doresc o viață liniștită, lipsită de stres și supărări, la fel și câinii seniori  merită un trai relaxant.
 5. Fii atent la comportamentul câinelui!
  Fii cu băgare de seamă ca nu cumva câinele să devină confuz în propria casă, să nu se sperie de lucruri și situații care până acum îi erau familiare, să nu devină apatic și fără poftă de mâncare. Este foarte posibil ca unii câini să-și piardă auzul sau vederea, mulți câini bătrâni suferă de cataractă.

Știai că și câinii bătrâni pot suferi de demență sau senilitate? Iată semnele care indică această afecțiune:

 • câinele este dezorientat, chiar în propria-i locuință;
 • nu mai răspunde atunci când îl strigi pe nume;
 • nu mai răspunde la anumite comenzi;
 • uită că a mâncat și mai vrea mâncare sau uită să mănânce, uită unde își face nevoile și nu mai cere să fie scos afară;
 • rămâne cu privirea fixată în gol;
 • rămâne bocat între mobilă, în spații înguste, după uși etc.;
 • merge în cerc, haotic sau în jurul unor obiecte/persoane/animale;
 • latră din senin, fără absolut niciun motiv;
 • se agită fără motiv.

 

0