S.O.S. Câinele meu îşi pierde…părul!

Păr, păr,foarte mult păr… Peste tot prin casă, pe haine… Nu ai cum să scapi de el. Ai grijă să nu-l găseşti şi-n mâncare! Ce pot însemna toate acestea? Un singur lucru: câinele tău a început să năpârlească. Îşi va schimba părul, dar năravul… ba!

Năpârlirea la câini este un lucru absolut normal şi care nu poate fi împiedicat, sezoanele de năpârlire fiind ca la majoritatea mamiferelor primăvara şi toamna. Bineînţeles că sunt şi rase de câini care nu năpârlesc (cum ar fi Peruvian Inca şi Terrierul American fără păr), însă acestea sunt destul de puţine.
Asta este situaţia şi va trebui să te obişnuieşti cu ideea că nu ai cum să împiedici natura să-şi facă treaba! Aşa că cel mai bine ar fi să te resemnezi şi să dai atenţie câtorva sfaturi care te vor ajuta să treci mai uşor prin această perioadă. Pentru că, în niciun caz, nu vei reuşi să stopezi acest fenomen.

Sezonul de năpârlire are loc primăvara şi toamna, când patrupedele canine fie scapă de blana groasă care le-a ţinut de cald de-a lungul iernii, fie se pregătesc de sezonul rece şi îşi dau jos „hainele de vară”. De asemenea, acest lucru se mai întâmplă şi pentru a scăpa de firele de păr deteriorate.
Nu toţi câinii năpârlesc la fel de mult şi la fel de des. Exemplarele unor rase, precum Husky-ul Siberian sau Great Pyrenees, elimină o cantitate mai mare de păr în timpul procesului de năpârlire. Acest lucru este o consecinţă a faptului că au două tipuri de blană: una mai moale, pe dedesubt, şi alta mai aspră, deasupra.
Alţi câini dau impresia că sunt într-un continuu proces de năpârlire uşoară. Şi, din nefericire pentru iubitorii de animale, acest lucru se întâlneşte cel mai des. Cauzele sunt foarte simple. Cei mai mulţi câini sunt obişnuiţi cu viaţa de interior şi trăiesc mai puţin timp în afara casei. Motiv pentru care schimbările de temperatură nu mai sunt receptate corect de către corpul câinelui. Un avantaj ar fi că, acest tip de patrupede, nu mai pierd, dintr-odată, o cantitate la fel de mare de păr ca şi un Great Pyrenees, spre exemplu.

Urmările năpârlirii şi remedii

Consecinţele acestui fenomen sunt destul de neplăcute şi dau dureri de cap oricărui posesor de animale. Faptul că găseşti fire de păr aproape oriunde prin casă, pe haine sau pe mobilă, cu siguranţă, nu poate fi un motiv de bucurie.
Însă nu poţi spune că nu este nimic de făcut pentru că nu ai avea dreptate. Soluţia implică, într-adevăr, puţină muncă şi ceva mai mult timp, pe care să îl dedici prietenului tău canin.
În primul rând, trebuie să te asiguri că îţi periezi câinele suficient de des, din moment ce acest lucru este tot ceea ce poţi face, pentru a ţine sub control locurile în care se depune părul rezultat în urma procesului de năpârlire. Trebuie să ţii minte faptul că părul oricum va cădea şi ar fi mai bine să fii tu cel care-l îndepărtează, pentru ca, mai apoi, să-l poţi arunca la gunoi, decât ca acesta să se aşeze prin toată casa. Aşadar, cu cât vei reuşi să îndepărtezi mai mult păr, prin periat, cu atât vei vedea mai puţin în jurul tău!
De altfel, există perii speciale care să te ajute în această misiune. Însă, trebuie să iei în calcul şi faptul că nu toţi câinii acceptă cu plăcere un astfel de tratament. Este nevoie să-l obişnuieşti, mai întâi, cu aceste instrumente, astfel încât totul să devină o simplă rutină.

Cea mai de temut armă contra năpârlirii abundente este FURMINATOR.

0