CALIFORNIA SPANGLED – tigrul de apartament (I)

California Spangled este o pisică cu aspectul unei feline sălbatice și sufletul unui mielușel. Crescută special pentru a semăna cu pisicile sălbatice tigrate, cum ar fi ocelotul și leopardul, California Spangled a apărut ca formă de protest față de pericolul dispariției acestora. Deși pisica spangled face parte dintre rasele rare, specia este perpetuată de un grup de crescători care s-au îndrăgostit iremediabil de personalitatea vie și de aspectul său exotic.

ORIGINE ȘI ISTORIC
O conversație purtată cu antropologul Louis Leakey l-a inspirat pe scriitorul Paul Casey să se înhame la crearea pisicii spangled. În timp ce lucra la un proiect literar în Africa în anul 1971, Casey a vizitat faimosul defileu Olduvai, unde, cu mulți ani înainte, Louis și Mary Leakey descoperiseră fosilele unei noi specii din familia Hominidae. Acolo, Casey a fost șocat la auzul veștii că unul dintre ultimele exemplare de leopard din zonă tocmai fusese ucis de carabinieri.

În dialogul care a avut loc mai târziu în California, Casey și dr. Leakey au discutat că, dacă oamenii ar avea o pisică domestică cu aspectul unui mini-leopard, atunci ar avea un motiv concret să fie preocupați de problema protejării speciilor pe cale de dispariție. Cu alte cuvinte, oamenii nu ar mai vrea să poarte haine de blană care seamănă izbitor de mult cu animalele pe care le au în casă.

Astfel, la jumătatea anilor ’70, Casey a realizat schița unui mini-leopard, folosind trăsături specifice mai multor rase, cum ar fi: Siameza, Angora, British Shorhair, American Shorțair, Manx și Abisiniana. Nici o pisică sălbatică nu a fost folosită în programul de creștere.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

După ce a creat linia principală, Casey a inclus în program și o pisică pătată luată de pe străzile Egiptului, exemplar care avea aspectul primitiv pe care el și-l dorea: frunte bombată, musculatură puternică, ochi și urechi amplasate la o distanță apreciabilă una față de cealaltă, plus zone de îmbinare bine conturate a mustăților. Și, bineînțeles, pete.

Această pisică, pretinde Casey, este descendenta exemplarelor de pisică pătată adorată în perioada Egiptului antic. El a mai descoperit și că pisicile egiptene aveau un temperament social minunat, care a conferit un avantaj în plus rasei nou create. La sfârșit, dar nu în ultimul rând, Casey a adăugat și trăsăturile pisicii domestice malayene, acestea constând în musculatură bine dezvoltată și blană scurtă, fină și catifelată.

Până în anul 1985, Casey obținuse aspectul pe care îl dorea pentru pisica spangled. Apoi a creat un mic grup de crescători pentru a ajuta la promovarea și răspândirea rasei și a format Asociația Felină California Spangled (numită acum CSCA International), nu numai pentru a continua creșterea rasei, ci și pentru a proteja pisicile sălbatice.

Astăzi, numărul exemplarelor de California Spangled este destul de mic, iar pisica nu este recunoscută de majoritatea cluburilor feline. ªi totuși, un grup redus, format din oameni devotați acestei rase, continuă să o producă și să încerce să o promoveze, considerând-o ambasadorul rudelor ei din sălbăticie.

DESCRIERE
California Spangled seamănă într-adevăr cu un mic leopard, prin trăsăturile ei caracteristice: pete vii, mers aplecat, de vânător, și corp lung, suplu și musculos. Membrele anterioare sunt purtate la un unghi de 90 de grade la nivelul cotului, permițând corpului să fie menținut întro poziție joasă, specifică animalelor sălbatice.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0