Căpușele – un inamic ce trebuie distrus

Această mică insectă poate produce mari probleme de sănătate animalului tău. Căpușele sunt, deopotrivă, inamici de temut atât pentru oameni cât și pentru animale.

Hrănindu-se cu sângele nostru  și al animalelor, căpușele irită pielea, dar mai ales transmit boli. Încearcă să identifici orice umflătură nefirească de la nivelul pielii animalului și examinează zona  cu atenție.

În funcție de specie și de etapă a vieții, o căpușă poate fi de mărimea unui vârf de creion sau cât un bob mic de fasole.

Dacă locuiești într-o zonă învecinată cu pădurea, ar trebuie să verifici animalul de căpușe cel puțin o dată pe zi. De fiecare dată când îți perii sau speli animalul, acordă o mai mare atenție importanță zonei gâtului, urechilor sau spatelui. Aici au tendința de a se ascunde aceste creaturi atât de dificil de  identificat în prima fază.

Cea mai frecventă infecție transmisă de o căpușă este Boala Lyme, o afecțiune cauzată de bacterii care, dacă este însă depistată la timp, se poate vindeca prin intermediul unui tratament cu antibiotic.

Metode de eliminare a căpușelor

Cea mai vătămătoare dintre metode este de a trage de căpușă, apucând-o de corp. În acel moment, căpușa acționează ca o seringă. Tot sângele  din interiorul insectei, infestat cu toți microbii este injectat în corpul animalului. Se recomandă înecarea căpușei într-o picătură de ulei, tamponarea cu eter și extragerea cu ajutorul unor cleștișori speciali.

Sfaturi utile pentru îngrijirea animalului

  • Ai grijă să fie bine periat, fericit și sănătos; curăță frecvent locul în care doarme și camera respectivă.
  • Folosește diverse produse de îngrijire pentru prevenirea apariției căpușelor: șampoane, zgărzi, spray-uri.
  • Uleiurile naturale din levănțică, cedru sau eucalipt sunt foarte bune în lupta împotriva căpușelor.
  • Cercetează-i blana în mod regulat pentru a remarca orice paraz care ar putea să se ascundă prin ea.
0