PISICILE MANX – Punct și de la… coadă

Manx este o rasă rară de pisici, care nu există încă în țara noastră. Puțini au avut ocazia să vadă o astfel de pisică, chiar și la expozițiile din străinătate. Această rasă are o caracteristică mai specială – lipsa totală sau parțială a cozii, motivul fiind gena „M” sau „gena-Manx”, care este dominantă și care determină această trăsătură. Deși am avut de-a face cu gene dominante și recesive și până acum, în cazul pisicilor Manx lucrurile sunt mai complicate și necesită câteva explicații.

Pentru început, aș vrea să vă reamintesc câteva noțiuni din genetica de bază:
– fiecare caracteristică este determinată de câte două gene (de fapt două semigene-allele, însă uzual se folosește termenul de „genă”), câte una moștenită de la fiecare părinte;
– dacă cele două semigene sunt aceleași, spunem că gena este homozigotă, iar dacă ele diferă, atunci gena este heterozigotă;
– în cazul genei heterozigote, una dintre semigene este de obicei dominantă și se scrie cu literă mare; cealaltă semigenă este recesivă și se scrie cu literă mică; totuși, există cazuri când semigena este „incomplet dominantă”, ceea ce înseamnă că efectul ei poate fi mai mult sau mai puțin evident.

Această situație se întâlnește la rasa Manx. Toată lumea știe că pisica Manx nu are coadă, însă există și exemplare Manx cu coada scurtă, semiscurtă sau cu coadă normală. Toate cele patru cazuri sunt specifice pentru rasa Manx, însă au denumire diferită. Oricare dintre primele trei variante Manx are două semigene diferite, adică gena este heterozigotă, compusă dintr-o semigenă „M” (gena-Manx) și o semigenă „m” (gena pentru coadă normală).

Pisica Manx cu coadă normală este homozigotă și are ambele semigene „m”, deci codul este „mm”, ceea ce înseamnă că nu are genă Manx și arată ca o pisică obișnuită. Totuși, acești pui sunt înregistrați ca Manx, pentru că provin din părinți Manx. Deși nu prezintă caracteristica principală a rasei, aceste pisici sunt folosite în programul de reproducție al rasei Manx. Varianta cu două Manx-semigene (adică având codul „MM”) practic nu există, iar mai târziu o să vedem și de ce. În realitate, toate pisicile Manx sunt heterozigote.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Când vorbim despre reproducție, avem trei variante
posibile:

  1. Dacă împerechem două exemplare Manx cu coada normală (amândouă find homozigote pentru coada normală), toți puii produși vor fi la fel, adică vor avea coada normală și nu vor prezenta caracteristica principală a rasei, motiv pentru care această combinație nu se folosește în programul de creștere.
  2. Împerechind o pisică Manx cu coada normală cu una fără coadă, puii născuți din această combinație vor fi ori cu coadă normală (probabilitate 50%) ori Rumpie, Stumpie sau Longie Manx (probabilitate 50%).
  3. În urma împerecherii a două pisici Manx fără coadă (adică două pisici heterozigote cu combinație „Mm”), normal ar fi ca puii rezultați să fie:
    (a) heterozigoți cu probabilitate 50%, având combinația genelor „Mm”;
    (b) homozigoți pentru coada normală, având codul genetic „mm”, cu probabilitatea de 25%;
    (c) homozigoți pentru „Manx” cu combinație „MM”, de asemenea cu probabilitatea 25%.

Totuși, în realitate nu se întâmplă așa. Deși puii născuți din această combinație ar fi trebuit să fie în proporție 1:2:1 (coadă normală:Manx heterozigot:Manx homozigot), proporția reală este 1:2 (coadă normală:Manx heterozigot). Nu se nasc niciodată pui homozigoți pentru Manx. Se consideră că din cauza prezenței unei gene letale recesive legate de gena Manx, puii cu această combinație nu sunt viabili și sunt resorbiți de corpul mamei în timpul sarcinii.

Numărul de pui născuți din această combinație este întotdeauna mai mic decât al celor proveniți din combinația Manx cu coadă normală și cea fără coadă. Mai trebuie menționat că există și varianta Manx cu blană semilungă (deocamdată nerecunoscută de FIFe) și care apare cu denumirea Cymric. Toate lucrurile menționate mai sus sunt valabile și pentru Cymric.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Aceasta postare este din categoria Pisici. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *