Cele mai întâlnite afecțiuni articulare la pisici

Pisica poate suferi mai multe tipuri de afecțiuni ale oaselor și articulațiilor, mai ales dacă este bătrână.
Iată care sunt cele mai importante patologii articulare la pisică, a căror cunoaștere și prevenție este de multe ori neglijată de proprietarii de pisici.

Artrita 

Una dintre cele mai frecvente probleme articulare la pisică o reprezintă artritele care sunt inflamații ale articulațiilor și pot surveni frecvent la pisică din mai multe motive, unul dintre ele fiind procesul de îmbătrânire.
În Statele Unite, de exemplu, 20% dintre pisici suferă de artrită. În general, proprietarii de pisici nu le observă decât în momentul în care pisica începe să schiopăteze mai serios. Dacă observi un asemenea simptom la pisica ta nu întârzia să ceri sfatul unui veterinar care o va examina și va solicita, cel mai probabil, o radiografie, fiindcă un singur examen clinic al sistemului locomotor nu este edificator. Artrita apare atunci când suprafețele articulațiilor care ar trebui să alunece devin rigide din cauza frecării.

Artroza 

Este o maladie a articulațiilor foarte frecventă la pisică, indiferent de vârsta acesteia. Afecțiunea se manifestă prin distrugerea progresivă a cartilagiului articular, care acoperă extremitățile oaselor la nivelul articulațiilor permițând amortizarea șocurilor. În timp, asistăm la formarea unui țesut osos anormal la periferia articulației, adică a unor osteofiți, ceea ce înseamnă că articulația se deformează. Cartilagiul se distruge treptat, iar rolul de amortizor al șocurilor dispare. Din acest motiv, mișcările devin dureroase. Animalul suferă atunci când își mobilizează articulația bolnavă și de aceea va trebui să evite să miște articulația, mușchii se atrofiază.

Luxația medială a rotulei 

Este un defect de poziție a rotulei, care se desprinde din cavitatea sa și se deplasează spre interiorul genunchiului pisicii. Poate fi simptomatică, dar în general pisica schioapătă din când în când și evită pe cât posibil să sară. Afecțiunea este ereditară la pisicile din rasele Abisiniană, Chartreux, Devon Rex, Maine Coon și Persană.

Displazia de șold
Reprezintă o anomalie de conformație a articulației între femur și bazin (coxo-femurală) care provoacă o artroză a acestei regiuni de-a lungul timpului. Simptomele sunt variabile, uneori inexistente. Se manifestă în alte ocazii prin schiopătături intermitente, dificultăți de săritură și o reticență în mișcare. La anumite rase (Birmaneza, Devon Rex, Maine Coon, Persana, Siameza) boala este ereditară și însoțește deseori luxația medială a șoldului.

Bolile bătrâneții

De obicei, odată cu înaintarea în vârstă a pisicii scade și randamentul activității animalului. Musculatura pisicii se atrofiază, devine mai slăbită, ceea ce contribuie de asemenea la creșterea circumferinței în talie. Modul de viață sedentar poate fi rezultatul nu doar al „comodității” dar și al unor afecțiuni articulare.
De aceea, controalele medicale de rutină ar trebui să aibă loc de două ori pe an, pentru a preveni o serie de afecțiuni și a le depista pe altele din timp.

0