Ciclida din râul Huacamayo (I)

Text preluat și adaptat după Patrick de Rham

Pachitea şi Aguaytía sunt două râuri ce izvorăsc din centrul Anzilor orientali din Peru. După ce au străbătut câmpia, se varsă în râul Ucayali, primul, în amonte şi al doilea, în aval, în oraşul Pucallpa, port la Amazon. În ultimele decenii, cercetările întreprinse în bazinele celor două râuri au prilejuit descoperirea mai multor specii noi de pești, aparţinând unor genuri dintre cele mai diverse.

Printre acvariști, cea mai cunoscută specie este Corydoras panda, originară din afluenţii râului Pachitea. La ciclide, printre care Tahuantinsuyoa macantzatza, din râul Aguaytía, este de menţionat specia asemănătoare T. chipi, specifică numai în apele râului Pachitea, și frumosul Aquidens patricki, prezent în ambele bazine.

MEDIUL DE VIAŢĂ
Râul Huacamayo, riviera «tipică» pentru Tahuantinsuyoa macantzatza, este un mic afl uent al râului Aguaytía. Aici se poate ajunge destul de ușor, pentru că este traversat de drumul ce duce de la Pucallpa (aproximativ 160 de km la est) la Tingo Maria și Huanuco.

Râul aduce cu el formaţiuni aluvionare dintre cele mai diverse: nisip, pietriș și bolovani ce provin, de multe ori, tocmai din Anzi. Apa acestui râu, deosebit de limpede, provine numai din pânza freatică și, atunci când plouă, din precipitaţii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Am ajuns aici pentru prima oară în anul 1977, însoţit de un prieten din Germania. Am înţeles imediat că, dincolo de frumuseţea sa, acest loc prezenta un deosebit interes ihtiologic. Apa este atât de pură, încât am putut observa în voie teritoriul subacvatic unde trăiau numeroase specii de pești pe care nu le mai văzusem niciodată.

Între 1977 și 1982 m-am dus de mai multe ori acolo, alături de colegi și chiar oameni de știinţă. Ultima mea vizită în Peru, foarte scurtă, a avut loc în septembrie 2000, ocazie cu care am reușit să capturez 6 exemplare de T. Macantzatza.

DISTRUGEREA BIOTOPULUI
Cu excepţia anotimpului ploios, debitul râului este destul de slab, dar constant. În anii ’90, aspectul râului a suferit transformări drastice ca urmare a extragerii pietrișului și bolovanilor pe o distanţă de 12 km. Această intervenţie a omului a avut drept rezultat distrugerea micro-habitatelor și, fără îndoială, dispariţia multor specii de pești.

Până la această dată funestă, cursul sinuos al râului era întrerupt, din loc în loc, de mici ochiuri de apă liniștite, lungi de câteva zeci de metri, iar apa clipocea jucăuș deasupra unui pat de pietre și nisip. Bolovanii erau singura piatră dură prezentă, substratul fiind mai degrabă format dintr-un fel de nisip în conglomerate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0