Ciclida din râul Huacamayo (III)

Text preluat și adaptat după Patrick de Rham

Atât masculul (ușor de recunoscut, datorită dimensiunii mai mari în raport cu femela), cât și femela etalau câte o dungă de un negru intens, perfect vizibilă pe corpul lor sidefat. Amândoi, dar cu precădere masculul, erau vigilenţi și agresivi.

Uitându-mă mai atent, am observat că gura femelei era dilatată și încleștată. Nu mai încăpea nicio îndoială: gura îi era plină de ouă, sau chiar de pui. Știam deja că acești pești practicau garda bucală a puilor, pentru că femela pe care Kullander o alesese pentru a exemplifi ca trăsăturile speciei ţinea 5 alevini în gură, chiar și după ce murise.

REPRODUCERE ORIGINALĂ
I-am scăpat din ochi câteva clipe, sufi cient cât să constat cu uimire că gura femelei revenise la forma iniţială. Începusem să îmi fac griji, dar am observat că, acum, gura masculului era umfl ată: așadar, partenerii
făcuseră schimb de tură!

După alte câteva minute, venise din nou rândul femelei.Atunci, m-am hotărât să mă așez în faţa acvariului și să nu-i mai slăbesc din ochi, pentru a vedea cum are loc acest schimb. Inutil!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Părinţii, detectându-mi prezenţa, nu îl realizau niciodată sub ochii mei. În plus, transferul puilor dintr-o gură în cealaltă are loc foarte repede – s-a întâmplat de câteva ori să nu îi urmăresc pentru numai câteva secunde, timp în care transferul avea deja loc.

Câteva zile mai târziu, am zărit puii, deja ajunși la stadiul de înot liber, dar, în ciuda eforturilor mele, peștii mă reperau imediat și unul dintre părinţi își și lua progenitura în gură.

La fel ca și unele familii de oameni, perechea mea de Tahuantinsuyoa macantzatza își împărţea în mod egal grija pentru copii și numai unul dintre părinţi prindea, pe rând, toţi alevinii în gură. Dar am observat că nu toate perechile sunt la fel. La una dintre ele, numai femela era cea care prindea și îngrijea puii, niciodată masculul.

Cât despre singura pereche care mi-a mai rămas, ambii părinţi își prind puii în gură atunci când simt vreun pericol. Fără îndoială, au prea mulţi pui ca să încapă într-o singură gură.

Alevinii sunt ușor de îngrijit și cresc destul de repede. Este bine să îi găzduiţi într-un acvariu separat la 15 zile după ce au atins stadiul de înot liber. Părinţii au tendinţa să îi omoare atunci când încep o nouă pontă. Nu este neapărat o regulă, dar e mai bine să nu vă asumaţi riscuri inutile.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0