Ciclul azotului în acvariile cu apă dulce (I)

Azotul este unul dintre cele mai răspândite elemente de pe Pământ. El reprezintă 78% din aerul pe care îl respirăm şi intră în compoziţia moleculelor ce formează materia vie. Se află într-o transformare continuă, luând astfel parte la toate manifestările vieţii, lucru

La nivelul solului, azotul este absorbit de plante, care îl transformă în proteine vegetale, apoi aceste proteine ajung în metabolismul animalelor de la toate nivelele lanţului trofic. Azotul este apoi eliminat prin materii fecale, descompuse, la rândul lor, de către microorganismele detritivore.

La capătul lanţului, azotul ajunge înapoi în pământ prin intermediul bacteriilor, iar derivaţii săi sunt transformaţi în amoniac, nitriţi şi nitraţi. Şi în acvariu, acest fenomen se derulează la fel ca în natură: peştii şi plantele absorb proteinele şi eliberează molecule azotate, care sunt, la rândul lor, descompuse. Singura problemă o reprezintă volumul mic de apă dintr-un acvariu, comparativ cu cel din natură, obligându-ne astfel să intervenim pentru menţinerea echilibrului.

Cele trei etape esenţiale
1- Amonizarea (transformarea azotului organic în azot amoniacal)
În această primă etapă, resturile organice azotate sunt transformate în derivaţi de amoniac. De acest lucru se ocupă bacteriile din genul Bacillus, Bacterium sau Micrococcus.

În apă, derivaţii de amoniac există sub două aspecte chimice. Primul este amoniacul molecular liber (NH3), un gaz rarefiat care se formează mai ales dacă pH-ul apei este mai mare sau egal cu 7. La un pH mai mic de 7, amoniacul se asociază cu o moleculă de apă şi formează hidroxid de amoniu (NH4OH).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Amonizarea începe chiar din momentul în care introducem apă în acvariu, pentru că acest mediu nu este niciodată 100% pur. Concentraţia derivaţilor de amoniac creşte apoi progresiv, atingând în ziua a şaptea un maxim de 11 mg/l. Acum, aceşti derivaţi sunt descompuşi de bacterii, prezente într-un număr mare. În ziua a 11-a, deja, concentraţia de amoniac este aproape de 0.

2- Nitrozarea (transformarea amoniacului în acid nitros)
Derivaţii de amoniac sunt transformaţi în nitriţi (NO2) de către bacteriile din genul Nitrosomonas sau Nitrosococcus. Acestea sunt organisme ce intră în acţiune în ziua a şasea, activitatea lor culminând în ziua a şaptesprezecea, când vine rândul altor bacterii, capabile să acţioneze asupra nitriţilor. Apoi, concentraţia de NO2 începe să scadă, urmând ca în cea de-a douăzeci şi patra zi să fie aproape de 0.

3- De la nitrit la nitrat
A sosit timpul ca nitriţii să fie transformaţi în nitraţi (NO3-), prin acţiunea unor bacterii din genul Nitrobacter. Nitraţii pot fi detectaţi începând cu cea de a cincea zi, iar concentraţia lor devine din ce în ce mai ridicată. Acest lucru se întâmplă pentru că plantele nu reuşesc să îi absoarbă în întregime. Dacă nu aţi interveni în acvariu timp de un an, proporţia de nitraţi ar ajunge la 1 g/l, în timp ce în apele curgătoare din natură această concentraţie abia dacă depăşeşte 5 mg/l!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *