Ciclul azotului în acvariile cu apă dulce (II)

Începând cu ziua numărul 24, bacteriile responsabile de stabilirea ciclului azotului se vor înmulţi suficient încât cele 3 etape descrise mai sus să aibă loc simultan. Din acest moment, compușii intermediari, derivaţii de amoniac și nitriţii nu mai ameninţă echilibrul acvariului vostru. Aveți răbdare Amoniacul, dar și derivaţii săi sunt substanţe foarte periculoase pentru pești, prezenţa lui într-o proporţie mai mare de 0,02 mg/l putându-le fi fatală.

Aceste substanţe produc inflamarea branhiilor, implicit asfixierea peștelui, și perturbă funcţionarea instalaţiei de osmozare a apei. Nitriţii devin periculoși atunci când nivelul lor depășește 10-20 mg/l; ei acţionează asupra hemoglobinei și împiedică circulaţia oxigenului în sânge. Numai nitraţii pot fi suportaţi de către pești, dar nu pentru timp îndelungat sau în cantitate mare.

Iată de ce nu trebuie să introduceţi pești într-un acvariu proaspăt instalat; faceţi acest lucru numai după ce proporţia de amoniac și derivaţi a devenit stabilă, lucru pe care îl puteţi afl a apelând la un test, sau așteptaţi timp de 3-4 săptămâni. Poate părea o perioadă nesfârșită, dar de acest lucru depinde supravieţuirea peștilor voștri. În schimb, plantele pot fi instalate după câteva zile, cu condiţia, bineînţeles, ca sistemul de iluminat să fi e funcţional.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Cei mai nerăbdători dintre voi pot grăbi un pic natura, așezând în acvariu nisip sau pietriș recoltat dintr-un alt vas, stabilizat. Rezultatele nu sunt însă 100% sigure, așadar va fi necesar să efectuaţi câteva teste colorimetrice; nu lăsaţi lucrurile la voia întâmplării!

Întreţinerea
Chiar și într-un acvariu echilibrat, concentraţia de nitraţi crește continuu. Deși nu sunt toxici decât în doze mari, între 50 și 300 mg/l, în funcţie de rezistenţa fi ecărei specii, nitraţii pot provoca disconfort, determinând creșterea algelor în acvariu; supuși acţiunii nitraţilor, peștii pot căpătă exoftalmie și cu siguranţă vor suferi de stres.

Nitriţii pot fi o adevărată bombă cu ceas, prin urmare aveţi grijă să nu depășească proporţia de 20 mg/l. În condiţiile unei oxigenări insufi ciente a acvariului, aceștia vor provoca apariţia și înmulţirea unor bacterii anaerobe din genul Bacillus, care inversează ciclul azotului, transformând nitraţii în nitriţi și apoi în derivaţi de amoniac.

Astfel, în numai câteva ore, întreaga populaţie din acvariul vostru va fi distrusă. Singura modalitate de a ţine lucrurile sub control este să schimbaţi parţial apa la intervale regulate. Acvaristica este un domeniu în care este mai bine să intervenim cât mai des, dar câte puţin, pentru a nu strica echilibrul. Din același motiv – pentru a nu afecta echilibrul bacterian – nu curăţaţi toate fi ltrele odată, ci pe rând.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0