Ciobănescul german. De el nu se trece!

Părintele acestei rase, Max Von Stephanitz, spunea că „întâi de toate, Ciobănescul german trebuie să fie un câine utilitar, altfel nu se poate numi ciobănesc german. Utilitatea și inteligența sunt principalele caracteristici ale acestei rase.”

Titulatura acestei rase provine de la scopul acestor câini, respectiv asistarea fermierilor la mânarea animalelor și apărarea lor. În 1908, rasa a ajuns în Marea Britanie, fiind recunoscută de către Asociația Chinologică Britanică în 1919.

Istorie

Printre cei mai populari câini din Germania la începutul secolului al XIX-lea, erau cei care ajutau fermierii la mânarea turmelor de oi și cirezilor de vite sau asigurau paza acestora. Germanii alegeau câinii ciobănești care posedau calitățile pe care ei le considerau necesare: inteligență, putere, un simț olfactiv bine dezvoltat.
Popularitatea acestei rase a crescut tot mai mult până în 1920, încât părintele Von Stephanitz a considerat că acest lucru va dăuna evoluției rasei. Astfel, el a impus niște reguli stricte pe care un exemplar trebuia să le îndeplinească pentru a fi considerat apt de reproducere.

Inteligență

Una dintre trăsăturile care au stat la baza selecției pentru dezvoltarea rasei a fost inteligența. Conform studiului realizat de Stanley Coren, Ciobănescul german se află pe locul 3 în topul celor mai inteligenți câini din lume. El are capacitatea de a duce la capăt sarcini simple după doar 5 repetiții, în timp ce ascultă de prima comandă în 95% din cazuri.

Temperament

Este un câine echilibrat, cu nervi de oțel, blând, ascultător, stăpân pe sine. Toate acestea coroborate cu alte calități, precum o atenție deosebită, loialitate, curaj, ușurința de a învăța noi comenzi îl fac unul dintre cei mai buni câini de pază, apărare și însoțire. Este sociabil și credincios stăpânului, iar dacă nu este învățat de la o vârstă fragedă cu alte persoane sau animale, poate deveni exagerat de protector.

Sănătate

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale acestei rase este displazia de șold sau cea de cot, ceea ce poate duce la apariția artritei la bătrânețe. Alte afecțiuni care apar frecvent la acest câine sunt infecțiile urechilor și torsiunea gastrică.

Aspect general

Este un câine de talie medie, cu o formă puțin alungită, puternic, cu un sistem muscular bine dezvoltat și o structură osoasă bine definită.

Încă de la începutul secolului al XX-lea, Ciobănescul german a fost un animal iubit de Hollywood. Primul exemplar ajuns vedetă de cinema a fost Strongheart, urmat de cel care avea să fie numit „cel mai cunoscut Ciobănesc german din toate timpurile”: Rin Tin. Ambii s-au ales cu stele pe „Hollywood Walk of Fame”.

0