Colisa, destul de uşor (I)

Colisa chuna este un peşte frumos, însă nu îşi arată întreaga splendoare în orice condiţii: nu işi etalează farmecele pe de-a-ntregul decât dacă este tratat corespunzător. Din această cauză, mulţi amatori nu se pot bucura niciodată de adevăratele lui calităţi: într-un acvariu scos la vânzare, de exemplu, un gurami de miere are mai degrabă aspectul unui gurami… brun!

Totuși, așezați într-un acvariu de dimensiunea potrivită, bine plantat și luminat ușor, acești pești vor deborda în curând de energie. Masculii își vor delimita teritoriul și se vor apuca să își construiască un cuib de bule, format din aer absorbit la suprafaţa apei; aici vor invita femelele care trec pe lângă ei aparent neglijent, deși au grijă să îndepărteze eventualele concurente.

Acest Belontiid originar din India și Bangladesh aparţine sub-ordinului Anabantidae, caracterizate în primul rând prin prezenţa unui aparat respirator auxiliar: labirintul. Acesta le permite peștilor să respire aerul din atmosferă și este foarte util în apele stătătoare, sărace în oxigen. Această particularitate este întâlnită și la alte specii, de exemplu la Betta splendens.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Colisa chuna are o lungime de aproximativ 4 cm, adică este cel mai mic reprezentant al speciei din care face parte… există însă și termenul de «gurami pitic», care se referă la Colisa lalia, un alt reprezentant al aceleiași specii.

MASCUL ŞI FEMELĂ
În sezonul de împerechere, diferenţele sexuale sunt extrem de evidente: corpul masculului este portocaliu, iar capul și regiunea abdominală sunt negre. O dungă longitudinală de culoare brun-metalizat traversează corpul crem al femelei. Atenţie, însă: la fel arată și un mascul dominat sau stresat! Cu alte cuvinte, atunci când achiziţionaţi acești pești va fi destul de greu să le stabiliţi sexul.

Trebuie menţionat că femela are înotătoarele laterale rotunjite, cele pelviene fi ind albe (la mascul, acestea bat ușor în gălbui). Alt criteriu de deosebire: la mascul, înotătoarea dorsală prezintă o porţiune galbenă destul de mare. Din nefericire, există și pești care fac excepţie de la regulă. Dacă aveţi de ales între mai mulţi indivizi tineri, cumpăraţi cel puţin 4 sau 5 pești, pentru a vă mări șansele de reușită.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0