ACVARIUL PENTRU CREŞTERE
Înainte de a-i înmulţi trebuie, în primul rând, să-i creșteţi. Un vas de 50 până la 75 litri este mai mult decât sufi cient: un fundal închis la culoare, câteva pietre care să nu conţină calcar, plante din belșug și o pătură vegetală la suprafaţă (Ceratophyllum demersum, Najas sp., Salvinia auriculata, etc.) îi vor ajuta să se aclimatizeze mai ușor.
Îi puteţi ajuta să scape de timiditatea caracteristică dacă introduceţi în acvariu și un grup de rasboras, de exemplu Boraras brigittae sau Boraras urophthalmoides. Nu îi puneţi laolaltă cu pești prea vioi și mâncăcioși, pentru că micii gurami de miere nu se vor mai putea hrăni decât cu resturi.
Calitatea apei nu este foarte importantă: un pH de aproximativ 7.0, cu o duritate a apei de 10-15°dGH le convine de minune. De exemplu, eu am făcut reproduceri foarte reușite cu un pH al apei de 7.8 și un dGH peste 22°! Temperatura apei trebuie să se situeze undeva între 24 și 28°C. Asiguraţi o fi ltrare ușoară și aveţi grijă la curentul format, care trebuie să fi e foarte slab.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariu, echipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.
REPRODUCEREA
Într-un acvariu echilibrat, Colisa chuna se vor reproduce în mod natural. Masculul își construiește cuibul de bule printre plantele plutitoare, uneori chiar dedesubtul vreunei frunze. Câteodată, el adaugă acestui edifi ciu și resturi vegetale. Veţi vedea atunci masculul, «îmbrăcat» în niște culori uimitoare, apărând cu ardoare ponta.
Totodată, însă, în condiţii naturale, nu mai rămân decât foarte puţini alevini, pentru că se împrăștie în apă! În această situaţie, puteţi recolta cu grijă cuibul și puii, pe care să îi creșteţi separat. Această metoda are rezultate foarte bune la majoritatea speciilor de Anabantidae care construiesc cuiburi.
Ca să vă măriţi șansele, cea mai bună soluţie este instalarea unui acvariu de pontă. Acesta va avea un volum de aproximativ 25 de litri, iar apa nu va depăși 10-15 cm adâncime. Apa va avea aceeași calitate ca și în acvariul pentru creștere, aveţi însă grijă ca temperatura să fi e ceva mai ridicată, de 26-27 grade C, pentru a stimula depunerea de ouă ( chiar și 24°C poate fi o temperatură potrivită!).

O femelă gestantă, prezentând dunga mediană de culoare metalizată ce apare, de regulă, atunci când aceasta esta gata să depună icrele, sau atunci când este agitată. Ambele sexe pot prezenta această dungă în acvariile cu vegetaţie săracă ale comercianţilor. Observaţi totodată înotătoarea dorsală, mai ascuţită la masculi decât la femele.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariu, pompa de acvariu sau filtre externe acvariu.