Colisa, destul de uşor (IV)

CREŞTEREA PUILOR
Larvele eclozează în mai puţin de 48 de ore, iar după 3 zile, alevinii, complet formaţi, încep deja înotul liber. Dar abia acum încep problemele: alevinii sunt atât de mici, încât singura hrană pe care o pot consuma sunt infuzoarele. Le puteţi obţine dacă puneţi o coajă de banană uscată într-un vas cu apă, pe care îl așezaţi la soare. Puii de chuna se mișcă foarte lent, așa că, înainte de a-i hrăni, coborâţi nivelul apei din acvariu.

După 10 zile, puii vor fi în stare să mănânce nauplii de artemia; acum îi puteţi considera salvaţi și puteţi începe să adăugaţi apă în acvariu. La 3 săptămâni după ce încep să înoate, debutează așa-zisa perioadă a formării labirintului. Acum, puii sunt foarte sensibili la variaţiile mari între temperatura aerului și cea a apei. Din acest motiv, acoperiţi acvariul cu un geam situat la 10 cm de suprafaţa apei. Bineînţeles, geamul trebuie să fi e cât se poate de etanș.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

De acum încolo, nu mai sunt necesare decât schimbarea corespunzătoare a apei (adică frecvent și în cantităţi mici) și administrarea de hrană bogată și variată, pentru ca puii de colisa să ajungă la maturitate, în 6 luni.

Înmulţirea peştilor cu labirint?
Faţă de respiraţia acvatică, cea aeriană prezintă anumite avantaje: aerul este mult mai bogat în oxigen decât apa; este mai puţin dens şi vâscos, ceea ce înseamnă că respirând aer atmosferic, se economiseşte energie. În această situaţie, oamenii de ştiinţă încă nu au găsit un răspuns la întrebarea: de ce sunt atât de puţini peşti care pot respira aerul din atmosferă? În plus, peştii cu labirint şi-au păstrat branhiile complet funcţionale, niciunul nu a făcut saltul către o respiraţie 100% aeriană.

Răspunsul ne este furnizat parţial într-un studiu al lui Randle şi Chapman, publicat în anul 2004. Cei doi cercetători demonstrează că peştii cu labirint nu sunt adaptaţi pentru apele adânci: ei trăiesc aproape de suprafaţă. Aici, însă, ei devin deseori victime ale păsărilor. Iată, aşadar, şi reversul medaliei: peştii cu respiraţie aeriană nu pot trăi decât în apele puţin adânci şi bogate în vegetaţie care să îi protejeze…

Putem concluziona că respiraţia aeriană nu reprezintă niciun avantaj, ci este mai degrabă complementară, peştii folosindu-se de ea atunci când este foarte cald sau când, din pricina ploilor abundente, apele sunt mult prea încărcate cu sedimente pentru a mai permite circulaţia corespunzătoare a oxigenului..

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0