Creșterea și dezvoltarea puilor de pisică (I)

Creșterea și dezvoltarea sunt etape inerente tuturor speciilor de animale. Creșterea, un fenomen cantitativ, se referă la modificările în mărime și în greutate, ca rezultat al multiplicării și al expansiunii celulelor, și se caracterizează prin modificări măsurabile atât în lungime și înălțime (statură), cât și prin variații ale volumului și ale greutății (creșterea ponderală). Dezvoltarea, un fenomen calitativ, include modificările de conformație și pe cele ale funcțiilor organismului (pubertatea, sistemul hormonal, sistemul enzimatic etc.).

De asemenea, se referă la toate manifestările care au loc de la transformarea ovocitei până la stadiul de embrion, de la embrion la nou-născut și apoi până la stadiul de adult capabil de reproducție.

Nașterea
La naștere, greutatea medie a pisoilor este de 100 g, dar poate fi cuprinsă în intervalul 69-150 g. Această variabilitate a greutății la naștere depinde de mai mulți factori: sexul (femelele sunt mult mai ușoare decât masculii); rasa (puii din rasele masive sunt mai grei); numărul de pui (cu cât cuibul este mai numeros, cu atât puii sunt mai ușori); dieta mamei (dietele necorespunzătoare, insuficiente și fără conținut nutritiv pot determina avorturi, malformații, fetuși malnutriți și mult mai sensibili din punct de vedere imunologic).

Imediat după naștere, puii sunt linși de către mamă și curățați de învelitorile fetale. Linsul, pe lângă funcția de curățare, are și rolul de a stimula puiul să se trezească și astfel să aibă primul instinct de a găsi mamela. În primele zile după fătare, pisica stă culcată pe o parte, expunându-și astfel mamelele. Suptul inițial constă în colostru, care este similar cu laptele degresat, dar care are un conținut mai mare de anticorpi maternali (imunoglubuline G și A).

Astfel, în primele 16 ore de viață și apoi timp de câteva săptămâni, puii, prin acești anticorpi, se autoprotejează față de germenii din mediul înconjurător. După câteva zile de supt, colostrul este înlocuit cu laptele propriu-zis, care rămâne, de asemenea, bogat în anticorpi. Pentru puii care nu au reușit să sugă colostrul imediat după naștere, este recomandată administrarea de lapte de la o altă pisică lactantă (în primele șaisprezece ore după fătare) pentru ca pisoii să primească anticorpii esențiali.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Colostrul este de preferat deoarece acesta conține și alte elemente, care nu pot fi găsite în lapte. După fătare, puii nu sunt capabili să-și regleze singuri temperatura corpului. În cuib, în apropierea mamei, temperatura lor corporală este de aproximativ 37grC imediat după naștere, după care începe să crească gradual până la atingerea celei de 38-38,5grC în jurul vârstei de șapte săptămâni. Cu toate acestea, puii sunt dependenți și de căldura cuibului și de cea maternală, existând riscul hipotermiei dacă nu sunt protejați.

De aceea, este recomandat ca în camera unde se află mama cu puii, temperatura să fie de 33grC în prima săptămână de viață, după care poate să scadă la 30grC în următoarele două săptămâni, la 28grC în săptămâna a patra și a cincea și la 26grC în perioada următoare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0