Hasemania nana pot fi stimulaţi cu ajutorul hranei vii şi congelate: nauplii şi adulţi de artemia, viermi, tubifex liofilizat. Peştii vor fi introduşi în seara din ajunul zilei aleasă pentru pontă, pentru a avea timp să se obişnuiască în noul acvariu înainte de căderea nopţii.
Când alegeţi masculul pentru împerechere, acesta trebuie să prezinte un colorit viu şi să fie unul dintre peştii dominanţi din grup. Femela va fi aleasă în funcţie de predispoziţia de a depune: să aibă abdomenul rotunjit şi să manifeste interes pentru masculi. Poate fi introdusă cu câteva ore înaintea partenerului ei, ca să îşi aleagă locurile preferate şi să se simtă în largul ei.
Ace de sticlă
Din dimineaţa următoare, masculul începe să urmărească femela de la un capăt la celălalt al acvariului, până când ea se va afunda în perdeaua de plante pentru a depune. Atunci când ea este pregătită, părinţii se ascund în vegetaţie, iar femela eliberează câteva ouă, pe care masculul le fecundează imediat. Procesul se repetă până când femela este golită de ouă. În total, câteva zeci sau chiar sute de ouă sunt eliberate, iar cea mai mare parte cade pe sol.
Odată depunerea încheiată, trebuie să scoateţi imediat părinţii din vas, pentru că îşi vor consuma ouăle. Vasul cu icre trebuie păstrat într-un loc relativ întunecos, iar ouăle eclozează la 24- 48 de ore, în funcţie de temperatură. În această perioadă, larvele sunt incredibil de mici, semănând cu nişte ace de sticlă suspendate printre plantele şi pereţii acvariului, până când sacul vitelin se absoarbe.
Începând cu acest moment trebuie să le distribuiţi o hrană potrivită dimensiunilor lor: infuzoare, plancton de mare cât mai fin, rotifere sau musculiţe de oţet. După câteva zile, vom putea adăuga la această dietă şi naupli de artemia proaspăt eclozaţi, dar numai atunci când alevinii vor putea să îi digere.
Creştere fără probleme
Din clipa în care alevinii sunt în stare să captureze nauplii de artemia, creşterea lor nu mai prezintă nicio problemă. Totuşi, trebuie să îi observaţi îndeaproape, pentru a vă asigura că alevinii au suficient spaţiu pentru a se dezvolta, iar apoi să îi transferaţi într-un vas mai mare, prevăzut cu un filtru cu motor. Când au crescut suficient, îi puteţi introduce în acvariul comunitar, unde li se vor alătura părinţilor.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
O mică parte din Amazon, la tine acasă
Ţinând cont de dimensiunea sa, Hasemania nana este un peşte ideal pentru un acvariu „regional” de câteva zeci de litri. În ceea ce priveşte reproducerea, putem încerca aşa-zisa metodă seminaturală. Un acvariu mic, de 35-40 litri, este numai bun pentru a găzdui un grup de 6, chiar 8 tetra arămii. Solul va fi acoperit cu nisip de Loara, amestecat cu puţin substrat nutritiv. Decorul va fi format dintr-o rădăcină de turbă şi de câteva pietre.
Plantele vor invada pur şi simplu acvariul: muşchi de Java, Microsorum, Rotala, Hygrophila, Potamogeton vor forma un minunat tablou de vegetaţie. Iluminarea va fi asigurată de un tub fluorescent de 15-20 W. Mai aveţi nevoie de un filtru intern de mici dimensiuni, pentru a asigura brasajul, aerisirea şi debarasarea acvariului de factorii poluanţi.
În acest acvariu, mai puteţi găzdui şi câţiva mici Corydoras, cărora le place să stea pe fundul acvariului. Într-un astfel de mediu, Hasemania depun ouă la intervale regulate, iar dacă vegetaţia este suficient de bogată alevinii se vor dezvolta foarte bine. Alimentaţia trebuie să fie potrivită pentru alevini: nauplii de artemia, hrană sub formă de pudră, etc.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.