CULOAREA OCHILOR – Portocaliu, verde sau albastru? (I)

Pisicile sunt cu siguranță specia la care se întâlnește cea mai mare variabilitate a culorii ochilor. Irisul poate avea mai multe nuanțe, de la gri-verde până la galben-auriu și de la galben-auriu și portocaliu până la culoarea cuprului sau chiar maro. Culorile cu adevărat speciale sunt roz (la albino), cea verde (la varietățile silver) sau albastru (care poate varia de la o nuanță palidă până la una profundă, închisă).

La naștere și în perioada de dinainte de înțărcare, toți puiuții au culoarea ochilor „albastru de sugari”. După ce nu mai sug, la vârsta de aproximativ două luni (cu toate că această perioadă poate să varieze de la una la patru luni), culoarea ochilor începe să se schimbe, și, la vârsta de șase-șapte luni, se transformă în nuanță definitivă. Aceasta își mai poate schimba puțin intensitatea în următoarele câteva luni.

Până astăzi, geneticienii nu au descoperit încă în întregime mecanismul care produce o anumită culoare a ochilor. Ceea ce se știe este că anumite gene (una sau mai multe) influențează culoarea ochilor.

ALBASTRU
Sunt trei cazuri în care poate apărea culoarea albastră a ochilor. Acestea au ceva în comun: culoarea albastră este determinată de influența unei singure gene, care, după caz, poate fi legată de genele care determină culoarea blănii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Pisicile albino (albe)
Gena pentru culoarea albastră a ochilor este legată de gena „albino”, care distruge pigmenții de culoare din corpul pisicii, astfel că și nuanța ochilor este albastru-palid (sau roz la „albino total”). Blana este de asemenea fără pigmenți, adică albă.

Pisicile cu point
Gena pentru culoarea albastră are legătură cu gena „point”, care se mai numește gena „siameză” sau „himalayană”. Deși aceasta face parte tot din grupul genelor albino, culoarea extremităților pisicii rămâne intensă, iar nuanța ochilor este albastru închis.

Pisicile albe (dominant)
În cazul genei pentru alb dominant, blana este de asemenea albă, însă altă genă (decât cea albino) este responsabilă. Ochii pot fi albaștri, dar și galbeni. Mai trebuie menționat că la aceste pisici pot apărea și ochi de culoare diferită: albastruverde sau albastru-galben, mecanismul nefiind cunoscut.

PORTOCALIU
Spre deosebire de culoarea albastră, cea galbenă este determinată poligenic, adică mai multe gene sunt responsabile pentru nuanță, numai așa putându-se explica variabilitatea foarte mare a nuanțelor de portocaliu la pisicile de rasă.

Cu toate că mecanismul nu este cunoscut, din experiența crescătorilor se știe că nuanța mai intensă, mai închisă, se poate obține numai prin împerecherea a două exemplare asemănătoare. Acesta este și motivul pentru care, la pisicile care trăiesc în libertate și care se împerechează necontrolat, de obicei culoarea ochilor este verde-gălbui, foarte rar verde curat sau portocaliu și niciodată maro.

Auriu, la pisicile cu point
Această culoare este specifică Burmezelor, cea mai clară și mai intensă nuanță galben-auriu întâlnindu-se la această rasă.

Portocaliu intens
Cea mai intensă nuanță apare la Chartreux (acesta fiind și specificul rasei), portocaliul fiind prezent de asemenea la British, la Persane, precum și la alte rase. Culoarea poate fi self (unicoloră), cu model tabby sau în combinație cu alb (bicolor, harlequin, van).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0