Culoarea cuprului și castaniu
Această culoare este foarte apreciată și se întâlnește în general la Persane, Exotice, precum și la alte rase care au tangență cu ele. Apare în combinație cu toate culorile blănii (self, tabby, bicolor, alb) în afară de silver (unde ochii sunt verzi sau aurii) și de culorile cu point (unde ochii sunt albaștri).
VERDE
Culoarea verde, ca și cea galbenă, apare la multe pisici de rasă, precum și la cele de casă. Totuși, verdele cel mai intens și mai clar apare la rasele și la varietățile unde standardul cere explicit această culoare, astfel că pentru reproducție sunt selectate exemplarele cu nuanța cea mai intensă, cele cu nuanță mai gălbuie nemaifiind folosite în programul de creștere.
Verde – caracteristică obligatorie a rasei
Se întâlnește la Orientală/Javaneză (păr scurt/lung), Korat, Albastra de Rusia. Indiferent dacă blana este self (cum e la Korat sau Albastra de Rusia) ori tabby sau bicolor, culoarea ochilor trebuie să fie verde intens, strălucitor, ca iarba. Nuanțele de gri sau galben sunt considerate defecte.
Verde la varietățile silver
Nuanțele de blană chinchilla și silver-shaded care apar la Persane, Britanice sau la Burmilla sunt completate întotdeauna cu ochi de culoare verde intens, cu o margine neagră. Și varietățile silver-tabby la Britanice, Persane, Exotice, Mau Egiptean, Orientale, Norvegiene de pădure și la alte rase pot avea aceeași culoare verde, însă aceleași varietăți pot avea și ochi de culoare galbenă, acolo unde permite standardul.
P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasari, hrana pentru cai sau adapatori vaci.
Varietățile smoke, deși fac parte tot din „familia silver”, sunt acceptate cu ochi de culoare galbenă. Excepție face rasa Orientală, la care și variantele silver-tabby și smoke sunt permise numai cu nuanța verde a ochilor, aceasta fiind caracteristică rasei.
Verde la alte rase/culori și la pisici albe
Culoarea verde a ochilor, ca și cea galbenă, apare la multe alte rase, precum și la pisica de casă, însă de obicei respectiva culoare nu este așa de clară și de strălucitoare ca în primele două cazuri. De obicei, verdele este amestecat cu nuanțe de galben sau de gri. Excepție fac pisicile albe, la care culoarea poate fi intensă în cazurile în care culoarea dominant albă acoperă una dintre varietățile silver.
OCHII DIFERIȚI
La pisici albe
Despre acest lucru am vorbit deja în numărul trecut, pentru cazurile în care pisica este „albă-bicolor”. Acest fenomen se explică prin apariția petelor albe din varietatea bicolor pe blana albă a unei pisici dominant albe. Fiind vorba de „alb pe alb” nu se vede decât blana albă, însă dacă fiecare dintre aceste două varietăți poartă propria culoare a ochilor, puiuții pot avea un ochi albastru și unul galben sau verde.
La Harlequin și Van
Deși nu este specificul nici unei rase și poate apărea și la pisici de casă și la Europene, Angora Turcească, Van Turcească, Bobtail Japonez și altele, acest fenomen se întâlnește foarte rar.
P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasari, hrana pentru cai sau adapatori vaci.