Cum îmi protejez câinele de caniculă

Odată cu sosirea verii, gândurile noastre fug la vacanță. Dar ce facem cu animalul nostru?

La fel ca și oamenii, câinii suferă și ei de căldură. Poate că nu-ți dai seama, dar și animalele se pot alege cu arsuri ale pielii de pe urma razelor solare. Așadar, nu lăsa câinele în bataia razelor solare, așa cum nici tu nu ieși din casă în jurul prânzului în zilele caniculare, doar dacă este neapărată nevoie. Tine-ți câinele într-un loc umbrit și răcoros în intervalul orar cel mai periculos, respectiv 11:00 – 16:00.

Poate ți se va părea comic acest sfat, dar este foarte util: aplică un strat de cremă protectoare pe zonele corpului câinelui unde pielea este cel mai expusă și sensibilă: pe vârfurile urechilor și pe nas.

Dacă ai un câine cu blana albă, trebuie să-I acorzi o și mai mare atenție în această perioadă. Așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor cu pielea albă și câinii cu blana deschisă la culoare pot fi afectați mai ușor de razele ultraviolete. Iar dacă observi urme roșiatice sau bășici pe corpul animalului, trebuie neapărat să-l duci la veterinar.

Hipertermia și insolația

Pentru a preveni apariția acestor afecțiuni, ai grijă ca locul în care animalul își petrece majoritatea timpului să fie umbros și bine aerisit și, bineînțeles apa proaspătă și rece să nu lipsească pe tot parcursul zilei.

Primul ajutor în caz de hipertermie

Un prim semn care indică apariția hipertermiei este o temperatură corporală peste limitele normale. Câinele mai poate prezenta și următoarele simptome: gâfâit, o respirație greoaie, stare de oboseală, ochii roșii.
În această situație, mutați câinele  într-o încăpere răcoroasă, îmbăiați-l în apă potrivit de rece sau înfășurați-l în prosoape umede.