Cum prevenim alergia la părul de câine?

Alergiile la câini sunt din ce în ce mai frecvente în rândul populaţiei umane, şi este îngrijorător atunci când un proprietar care îşi iubeşte foarte mult câinele ajunge să manifeste simptome din ce în ce mai puternice de alergie la acesta şi trebuie să se decidă între a păstra câinele şi a suferi de pe urma acestuia şi a-l da în îngrijire unei alte familii. Din fericire, în zilele noastre, există din ce în ce mai multe alternative, astfel încât să nu trebuiască să ajungeţi să luaţi o astfel de decizie neplăcută.

Alergiile la animalele de casă apar la aproximativ 15% din populaţie, la indivizi de toate vârstele şi de orice sex; se pare că apar cu precădere la indivizii care prezintă deja uşoare fenomene alergice la polen sau la praf, şi de asemenea la cei la care au mai fost prezente în familie astfel de cazuri. Cu alte cuvinte, dacă părinţii dumneavoastră sunt alergici, sau dacă ştiţi că sunteţi alergic la praf sau la polen, este probabil să fiţi alergic şi la câine.

Este greşit considerat de multe persoane că oamenii sunt alergici la părul de caine. Alergia apare de fapt la fragmentele microscopice de piele descuamată, la salivă şi la urină. Nu numai câinii produc astfel de fenomene alergice: există alergii şi la pisici, hamsteri, cobai, păsări, iepuri, cai, capre, vaci, etc. însă câinii şi pisicile sunt cel mai frecvent incriminaţi, deoarece sunt cele mai răspândite animale de companie. Însă, la fiecare individ, alergia se poate manifesta mult mai intens la o anumită specie sau chiar rasă de animal.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Care sunt simptomele alergiei la părul de câine?
Printre simptomele incriminate se numără: mâncărimi ale ochilor, nasului, hipersecreţie lacrimală, scurgeri nazale, erupţii cutanate, înroşirea pielii însoţită de prurit, crize astmatiforme. De multe ori, persoanele care suferă de acest tip de alergii, în special copiii, manifestă foarte des fenomene de “răceală” (inflamaţii ale tractusului respirator), însoţite de reacţii astmatiforme. Dacă persoana respectivă este ţinută pentru o perioadă departe de animal, fenomenele dispar, pentru a reapare apoi la reîntâlnirea cu acesta.

S-a constatat că nu toate rasele de câini produc alergii cu aceeaşi uşurinţă. Structura părului, ca şi gradul de năpârlire nu au importanţă în declanşarea fenomenelor alergice întrucât, aşa cum am precizat anterior, nu părul, ci micile fragmente de piele descuamată sunt responsabile de apariţia simptomelor. Câinii din rase precum Caniche, Schnauzer, ca şi terrierii, se pare că produc mai puţină “mătreaţă” şi sunt mai indicaţi persoanelor din grupele de risc.

În cazul persoanelor afectate de alergie, există o serie de măsuri care, odată luate, duc la ameliorare sau chiar la dispariţia simptomelor:
❶ nu permiteţi accesul animalelor în camera în care petreceţi cel mai mult timp (în dormitor, de exemplu). Limitând accesul animalului în această zonă din casă şi implicit reducând considerabil intervalul de timp dintr-o zi petrecut în imediata vecinătate a animalului, reduceţi considerabil simptomele alergiei;
❷ montaţi o instalaţie de aer condiţionat cu filtre de foarte bună calitate;
❸ închideţi orice cale de comunicare între dormitor şi celelalte camere; păstraţi uşa dormitorului cât mai mult inchisă;
❹ faceţi curăţenie şi aspiraţi cât mai des, în toată casa;
❺ spălaţi animalul săptămânal;
❻ periaţi-l zilnic;
❼ nu permiteţi accesul animalului pe canapele, fotolii, pat;
❽ aveţi grijă ca pielea animalului să fie tot timpul într-o stare perfectă de sănătate; folosiţi hrană de cea mai bună calitate şi suplimente nutritive cu acizi graşi şi vitamine;
❾ spălaţi-vă pe mâini după ce aţi atins animalul sau unul dintre obiectele acestuia (jucării, castroane, etc).
❿ mergeţi la un alergolog şi discutaţi posibilităţile de ţinere sub control a alergiei prin utilizarea medicamentelor antialergice sau prin imunoterapie (terapie de desensibilizare).

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Aceasta postare este din categoria Câini. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *