Cum să-ţi învingi teama de câini? (I)

Îţi este frică să mai ieşi afară ca să nu dai nas în nas cu un câine care rătăceşte pe stradă? Ai impresia că toţi câinii au ceva cu tine deoarece când treci pe lângă ei devin deodată agresivi şi irascibili? Pentru a-ţi învinge teama, trebuie să înţelegi că ai de a face cu un animal cu personalitate şi nu cu un monstru agresiv care nu face decât să se gândească cum să atace şi să muşte oamenii.

Bineînţeles, este destul de dificil să înveţi să-ţi controlezi emoţiile şi reacţiile în faţa unui animal care-ţi inspiră frică. Însă, dacă nu o faci, acestea se vor transforma foarte repede într-o fobie.

Atunci când te afli faţă în faţă cu un câine de care îţi este frică, organismul emană un miros uşor de detectat de către animal. De asemenea, din instinct, ai tendinţa să-l priveşti în ochi, pentru a-i urmări mişcările şi a vedea dacă te atacă sau nu. Acest gest, în limbajul canin înseamnă ameninţare, iar câinele poate deveni agresiv. Un număr mare de oameni cărora le este teamă de câini reacţionează greşit în faţa lor, devenind astfel vulnerabili sau chiar victime.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Te afli în fața unui câine necunoscut. Ce nu trebuie să faci?
Este bine să nu te apropii de un câine care nu te vede atunci când treci pe lângă el.
Nu încerca să izolezi animalul (nu-l dirija spre un loc de unde nu poate să fugă), deoarece, dacă-şi dă seama că nu mai are nicio ieşire, poate deveni agresiv.

Se întâmplă uneori, ca o persoană bine intenţionată, care vrea să te facă să depăşeşti teama de câini, să-ţi spună: ”nu îţi face nimic, este paşnic, nu te îngrijora”! Deşi stăpânul este lângă el, nu te apropia brusc de animal şi nu încerca să-l mângâi, lasă-l pe el să decidă când este momentul să vă împrieteniţi.

Nu te da înapoi şi nu privi în ochi ani- malul!
Nu sta pe loc aşteptând o reacţie din par- tea câinelui! Continuă să te deplasezi, însă cu mult calm!
Dacă vine spre tine, nu te da înapoi!

Nu ţipa, nu gesticula nervos şi nu o rupe la fugă din calea “atacatorului”!
Nu-l atinge, nu încerca să-l mângâi sau să-i vorbeşti!
Nu încerca să te sui pe vreun gard sau în vreun copac, deoarece câinele poate fi mai rapid decât tine!

Ce trebuie să faci?
Cea mai simplă şi mai eficientă reacţie pe care trebuie să o adopţi este evitarea animalului. Dacă acest lucru nu este po- sibil, îţi rămâne indiferenţa.
Schimbă trotoarul sau direcţia de mers!

Priveşte în pământ sau în sus atunci când întâlneşti un câine; acest lucru te va ajuta să nu-ţi mai focalitezi atenţia asupra animalului!
Evită să-l priveşti în ochi, poate să se simtă ameninţat!
Fii indiferent, ignoră-l, comportă-te ca şi când nu ar fi acolo!

Vorbeşte în gând cu tine însuţi, astfel nu te mai concentrezi asupra animalului, iar frica se va reduce simţitor!
Stai departe de animal!
Dacă se apropie de tine, lasă-l să o facă, nu ţipa şi nu fugi, te va mirosi, apoi va pleca!

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0