Cum tratăm diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului glucidic, destul de des întâlnită la pisicile și la câinii de apartament. Motanii, mai ales cei castrați, sunt mai des afectați decât femelele. Tratamentele cu glucocorticoizi sau cu progestative pot declanșa apariția diabetului zaharat. Dacă pisica este obeză, atunci este mai predispusă la diabetul rezistent la administrarea de insulină.

Unele infecții virale, precum și pancreatitele acute, pot provoca diabetul zaharat. Pisicile diabetice prezintă degenerări ale celulelor secretoare de insulină, fără ca restul pancreasului să fie afectat. Această situație este rezultatul unei predispoziții genetice, care duce la instalarea diabetului insulinorezistent (de tip II) odată cu înaintarea în vârstă. Procentul de pisici afectate este destul de mare, aproximativ 20 %.

Semnele clinice sunt destul de greu de observat și se accentuează în timp. Pisica urinează mai des și în cantitate mai mare, bea multă apă, pierde în greutate și apar modificări ale apetitului, inițial o creștere și apoi o scădere. După un timp apar stările de vomă, apatia și, în cazuri foarte grave, starea de comă.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Există două tipuri de diabet, cel insulino-dependent și cel insulino-rezistent, primul dintre acestea fiind cel mai frecvent întâlnit și corectându-se prin administrarea regulată de insulină. Diabetul insulino-rezistent se datorează aportului alimentar excesiv sau prea bogat în glucide, precum și modificărilor metabolice și hormonale apărute în timp. Se corectează prin regim alimentar și controlul greutății corporale.

Animalele diabetice au o rezistență scăzută la infecții, de aceea suferă frecvent de cistite, faringite, bronhopneumonii. La pisică, hiperlipidoza hepatică (infiltrarea cu grăsimi a ficatului) se asociază cu diabetul zaharat. Diagnosticul se pune prin dozarea glucozei în sânge și în urină. La pisici este nevoie de dozări repetate, deoarece se întâlnește frecvent hiperglicemia de stres. Este foarte important ca proba să se recolteze de la animalul nehrănit anterior timp de 12 ore, iar dozarea să fie stabilită cât mai rapid după recoltare.

Tratamentul constă în administrarea de insulină, în doza și la intervalul stabilit de medic, în cazul diabetului insulinodependent. În ambele tipuri de diabet, medicul va stabili regimul alimentar, frecvența meselor și cantitatea de hrană la o masă. Medicul veterinar va indica și ajustarea modului de viață, pentru a evita sedentarismul animalului. Este importantă urmărirea semnelor clinice ale diabetului și prezentarea la medic cât mai devreme, pentru a asigura pisicii afectate o viață normală și cât mai lungă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Aceasta postare este din categoria Pisici. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *