Cum tratăm UROLITIAZA (I)

Toamna și primăvara sunt anotimpurile când apar frecvent cistitele, mai ales la femele. Atunci când simptomele persistă după un tratament adecvat sau recidivează după una-două săptămâni, se suspicionează existența unor elemente noi, care agravează situația. De cele mai multe ori, așa se identifică microcalculii și calculii urinari, care provoacă pisicilor domestice nenumărate neplăceri și, nu de puține ori, le pun viața în pericol.

Localizarea calculilor (pietre) sau a microcalculilor (nisip) pe traiectul urinar poartă numele de „urolitiază”. Localizarea renală este rară și, în general, nu provoacă probleme decât dacă acești calculi au dimensiuni mari și distrug prin compresiune teritorii renale importante, sau dacă există și infecții asociate (pielonefrite).

Dacă au diametrul mai mare decât cel al ureterului, ei pot bloca fluxul urinei din rinichiul respectiv. Drept consecință, urina se acumulează în rinichi și, cu timpul, acesta este total distrus. Din păcate, atâta timp cât celălalt rinichi este funcțional, nu apar semne clinice, și afecțiunea nu poate fi depistată decât ecografic.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Cele mai mari probleme sunt provocate de localizarea calculilor și a microcalculilor în tractul urinar inferior, adică în vezica urinară și în uretră. Semnele clinice ale acestei afecțiuni ale pisicilor sunt grupate sub denumirea de „Sindrom urologic felin” sau Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD). Urolitiaza felină este o problemă medicală frecvent întâlnită, atât la femele cât și la masculi, dar tabloul clinic diferă la cele două sexe.

Calculii din vezica urinară produc cistite (inflamații ale peretelui vezical), manifestate prin micțiuni dificile, dureroase, frecvente, cu sânge. De multe ori, animalul urinează atât în litieră cât și în afara ei. Netratate la timp sau insuficient (tratamentul cu antibiotic trebuie urmat minimum 7 zile), cistitele se pot complica prin infecții ale ureterelor și ale rinichilor. Aceste situații pot apărea atât la masculi, cât și la femele.

Atunci când microcalculii încap în uretră, ei pot fi antrenați odată cu urina pe traiectul uretral. Dacă uretra este lungă și foarte îngustă, așa cum se întâmplă la mascul, atunci calculii se pot bloca sau aglomera în zonele în care uretra se îngustează sau se curbează. De aceea obstrucțiile uretrale cu
microcalculi se întâlnesc deseori la masculi și niciodată la femele, a căror uretră este scurtă, largă și relativ dreaptă.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0