Cum tratăm UROLITIAZA (II)

Obstrucția uretrală la masculi poate fi identificată ușor de un proprietar atent și avizat. Motanul miaună, încearcă frecvent să urineze, se așază în litieră sau oriunde în casă și elimină o cantitate mică de urină în jet subțire sau în picătură. Câteodată, obstrucția este totală, motanul neputând elimina nici un strop de urină, iar proprietarul se poate păcăli, crezând că animalul este constipat.

Blocarea uretrei este o urgență medicală. Întârzierea tratamentului cu câteva ore poate duce la moartea animalului, prin insuficiență renală acută. Chiar și după deblocarea uretrei prin sondaj, viața motanului este în pericol în următoarele 72 de ore, de aceea trebuie supravegheat medical în acest interval.

Pe de altă parte, sondarea uretrei obstrucționate poate produce leziuni, inflamații și poate însămânța bacterii în tractul urinar inferior. De aceea, animalului i se administrează obligatoriu antibiotic timp de minimum 5 zile după această manoperă. Urolitiaza urinară se întâlne ște mai frecvent la masculii sedentari, sterilizați sau nu.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Animalele care nu părăsesc apartamentul nu fac suficientă mișcare, nu beau suficientă apă (mai ales dacă nu e proaspătă), nu sunt stimulate de alte mirosuri să urineze frecvent, consumă hrană în exces din plictiseală. Urina produsă este foarte concentrată, stagnează în vezica urinară și favorizează astfel cristalizarea sărurilor și apariția calculilor.

Un alt factor important în apariția calculilor este cel alimentar. Hrana uscată de calitate inferioară este de multe ori incriminată în formarea fosfaților amoniaco-magnezieni (struviți). Odată cu apariția tipurilor de hrană uscată care previn formarea calculilor (cu pH control), a scăzut frecvența cazurilor de urolitiază cu struviți, însă au apărut mai multe cazuri cu alte tipuri de calculi, în special oxalați de calciu.

În concluzie, pentru tratarea cu succes a urolitiazei, este esențială identificarea tipului de calculi prin analiza urinei, pentru ca în funcție de compoziția calculilor să se aplice tratamente și diete diferite.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0