Iubitorii de pisici, mai noi sau mai vechi, au adesea momente când răbdarea le este pusă la încercare de mâța care… s-a suit, a spart, a intrat etc. Acestea sunt totuși cazuri fericite, iar cei care au fost cu pisica la doctor, știu despre ce e vorba. Un caz fericit este și acela când hotărâți să luați o pisică de pe stradă, să o aduceți acasă, s-o îngrijiți, s-o faceți pisică de apartament – iată un test al răbdării.
Transformarea unei pisici luate de pe stradă într-una de apartament nu implică mari probleme; cere însă răbdare și timp, din partea celui care o adoptă. Pisicile sunt ființe care își desfășoară viața pornind de la anumite deprinderi. Acest lucru se poate vedea cel mai bine atunci când încercați să schimbați obiceiurile pisicii pe care tocmai ați adoptat-o.
Viața de cartier a creat pentru ea o anumită rutină: verificarea teritoriului, vizitarea periodică a locurilor preferate de dormit sau mersul furișat pe cele mai bune trasee de vânătoare. De aceea, dacă aveți intenția de a ține o pisică în casă, mai ales când aceasta a fost obișnuită să trăiască pe stradă, veți întâmpina unele dificultăți, pentru care noi ne-am propus să vă oferim soluții.
Înainte de a aduce pisica în casă trebuie să fiți siguri că aveți tot ce trebuie pentru a se adapta mai ușor: acces la un loc unde să aibă întotdeauna hrană și apă proaspătă, o litieră, un loc unde să-și ascută ghearele. Este necesar să găsiți și o soluție pentru consumarea energiei provenite din instinctul ei de vânător.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.
Aceasta înseamnă că trebuie să vă jucați cu ea cel puțin o dată sau de două ori pe zi. În acest caz, să fiți atenți la degete, pentru că pisica va recepta jocul inițiat de dumneavoastră ca pe o etapă serioasă a vânătorii zilnice. Astfel, ea nu va reacționa precum o pisică domestică și nu va ști, sau nu va vrea, să se oprească.
Acestea fiind zise, mai trebuie hotărât faptul că, din ziua în care pisica va intra în casă, ea nu va mai ieși. Va deveni o pisică de apartament și va căpăta, în timp, deprinderile caracteristice. Nu trebuie să cedați în nici un fel dorinței ei de a „evada”, pe care și-o va manifesta zgomotos.
Dacă acomodarea se va face treptat, este posibil să nu aibă nici un succes. Trebuie ca ea să se întâmple brusc, fără repetarea, chiar ocazională,
a obiceiurilor de care încercați să o dezvățați. Reacțiile de protest vor fi dintre cele mai variate: mieunatul jalnic, zgâriatul ușii, privirea rugătoare, proteste zgomotoase, plânsul după libertatea pierdută etc.
Dacă veți ceda o singură dată și o veți lăsa să iasă, va învăța că lamentațiile v-au convins, iar când va încerca a doua oară, insistențele vor fi mai prelungite și mai zgomotoase. Este esențial să nu renunțați. Prima săptămână poate fi plină de nereușite.
Schimbările pe care le impuneți o pot stresa, iar dacă starea ei de nemulțumire se agravează, dacă își manifestă supărarea refuzând să mai folosească litiera, atunci trebuie izolată într-o cameră separată; în scurt timp va uita, iar dacă o veți recompensa (prin ma-nifestarea afecțiunii, prin folosirea jucăriilor sau a mâncării) își va forma alte obiceiuri, în funcție de programul dumneavoastră.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.