DISCUȘI ȘI SCALARI – O convieţuire… dificilă! (I)

Dacă vreţi să introduceţi discuşi într-un acvariu plantat sau comunitar, atunci alegeţi peşti adulţi. Să creşteţi pui de Symphysodon întrun acvariu populat şi de un alte specii se va dovedi foarte dificil, atât din cauza competiţiei pentru hrană, dar şi pentru că aceşti peşti au nevoie de o igienă riguroasă.

Aceeași familie (Ciclide), aceeași origine sud-americană, același biotop, același spirit de grup și o dietă asemănătoare… Sunt indicii care ne-ar împinge să credem că scalarii (Pterophyllum scalare) și discușii (Symphysodon sp.) sunt făcuţi pentru a trăi laolaltă! Chiar dacă în mediul natural le place să se zbenguiască împreună, în mediul artifi cial coabitarea acestor două specii este foarte dificilă.

Acvariul de salon
Știţi deja care sunt condiţiile de bază pentru întreţinerea discușilor. Sunt niște pești mai pretenţioși decât scalarii, așadar, dacă trăiesc în același acvariu, scalarii sunt cei care vor trebui să se adapteze la condiţiile cerute de discuși. Pornesc de la ipoteza că, dacă doriţi să îi asociaţi, atunci vă interesează un acvariu «de salon», comunitar și plantat, în care decorul contează mai mult decât peștii.

Însă, dacă vă focalizaţi eforturile asupra binelui peștilor și vreţi să aveţi discuși, atunci veţi opta pentru un acvariu fără plante și în care să nu mai trăiască alte specii de pești, nici măcar scalari… Să vedem totuși cum putem găsi o soluţie pentru ca, și în captivitate, discușii și scalarii să împartă același spaţiu vital…

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Condiţii de bază
Ca și în cazul peștilor din specia Symphysodon și din aceleași motive, acvariul plantat trebuie să aibă un volum de cel puţin 600 litri. Ţineţi cont de faptul că acești pești trăiesc în grupuri.

Dacă aveţi un acvariu de până la 800 de litri, socotiţi aproximativ 70 litri de apă pentru fiecare discus și 20 litri pentru fi ecare scalar; dincolo de acest volum, raportul va fi de 1 la 50 litri (discus) și 1 la 15 litri (scalar). O temperatură de 27-28°C, o conductivitate între 300 și 600 μS, un pH situat între 6,5 și 7 și un conţinut de nitraţi cât mai mic – iată condiţiile pentru a le crea celor două specii un climat favorabil.

Decorul (artificial sau natural) va fi mai degrabă minimalist, pentru că acești pești au nevoie de mult spaţiu de mișcare. Când alegeţi plantele, aveţi grijă ca acestea să fi e compatibile cu peștii. Introduceţi discuși adulţi. Puii nu au ce căuta într-un acvariu plantat!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0