Eurasier – la granița dintre Chow-Chow și Wolf-Spitz

La începuturile sale a fost cunoscut sub denumirea de „Wolf-Chow”, dar după ce a fost încrucișat cu un Samoyed, numele i s-a schimbat în Eurasier.

Istoria acestei rase este strâns legată de numele lui Julius Wipfel. După cel de-al doilea război mondial, familia Wipfel s-a stabilit  în orașul Weinheim din Germania. Capul familiei, Julius, era un mare iubitor de câini, fascinat încă din adolescență de caracteristicile câinilor nordici. Întâmplarea a făcut ca Julius să găsească un astfel de câine într-un adăpost canin.

Canadianul, așa cum l-a numit Wipfel, era câinele de sanie perfect, care s-a integrat imediat în noua familie . La doar trei zile de la sosirea lui în sânul familiei Wipfel, Canadianul nu mai lăsa niciun străin să-i calce curtea și devenise protectorul copilului. Wipfel spunea: „Inteligența și caracterul său rebel erau diferite în comparație cu cele ale altor câini.”

Pe la jumătatea anilor 50, familia Wipfel a început să-i caute  un succesor Canadianului. Pentru că nu au găsit un câine care să-i semene, s-au decis asupra unei femele de Wolf-Spitz: Bella von der Waldmuhle.
Elfriede Wipfel i-a propus soțului să împerecheze cele două exemplare și să creeze o rasă nouă. Astfel, în martie 1959, Bella aștepta primul său pui pe care soții Wipfel  l-au dat familiei Baldamus care își dorea un Wolf-Spitz.

Parteneriatul Wipfel-Baldamus

Pentru a crea o nouă rasă, Julius Wipfel a început un parteneriat  cu Charlotte Baldamus. Julius s-a documentat minuțios pentru a demara proiectul în urma căruia avea  să se nască rasa „Wolf-Chow”.

Pentru crearea Wolf-Chow-ului s-au folosit exemplare de Wolf-Spitz – o rasă veche, ale cărei origini preistorice își aveau rădăcinile în Canis Familiaris Palustris – și exemplare de Chow-Chow. Mai târziu, avea să se folosească și Samoyede-ul pentru a defini rasa ce astăzi ne este cunoscută sub denumirea de Eurasier!

Un câine bine temperat!

Eurasier-ul este un câine sigur pe sine, calm, care rezistă oricărei provocări. Este un bun câine de pază, tot timpul alert și vigilent, dar fără a fi prea „guraliv”. Este foarte atașat de copii, fiind un bun câine de familie. Este suspicios față de străini, dar fără a fi timid. Nu trebuie ținut închis sau legat în padoc, ci trebuie să se bucure din belșug de activități fizice variate.
Eurasier-ul adoră activitățile desfășurate împreună cu familia, plimbările în natură și jocurile de orice fel.