Ghid practic de întreținere a acvariului

Peștii tăi sunt bine hrăniți și sănătoși, plantele cresc frumos…Tot ceea ce trebuie să faci de acum încolo este să-ți întreții corect acvariul.

Întreținerea acvariului este primordială pentru sănătatea peștilor, dar și din motive estetice. Așadar, iată mai jos care sunt pașii obligatorii pentru o bună întreținere a bazinului tău.

Supraveghează și analizează apa

Este indicat să controlezi pH-ul și nivelul de nitriți din acvariu, de două ori pe săptămână; variațiile bruște ale acestor parametri pot demonstra un dezechilibru în acvariu și este, deci, nevoie de o întreținere urgentă. Nivelul de nitriți trebuie să fie în mod imperativ, egal cu zero.
Acest control este la îndemâna oricărui acvarist, grație testelor colormetrice disponibile în comerț, ușor de folosit.

Verifică echipamentul

Temperatura se verifică în fiecare zi pentru a detecta o eventuală slabă funcționare a accesoriilor (cu condiția ca termometrul de control, indispensabil, să funcționeze, fiindcă este un element fragil).  Este de preferat să schimbați tuburile fluorescente după un an, chiar dacă nu au nicio problemă, fiindcă este posibil ca lumina să se degradeze cu timpul. Întreținerea pompei de aer și de apă este redusă, toate sfaturile necesare fiind menționate pe foaia de utilizare. De verificat ca pompa de apă să nu aibă orificiul colmatat cu diverse resturi.

Masele filtrante care nu se spală, precum vata, vor fi schimbae regulat. Un control al vegetației este indispensabil. Lentilele de apă de exemplu, sunt eliminate manual. Capacul trebuie să rămână curat pentru a permite pătrunderea luminii, dacă nu plantele riscă să piară. O dată pe lună, poți folosi racleta; dacă se simte nevoia de acest lucru mai des, înseamnă că în acvariu a crescut nivelul de nitrați.

Favorizează ciclul azotului

Trebuie să permiți bacteriilor să se dezvolte pe substrat și în masele filtrante, trebuie să brasezi apa pentru a o oxigena, să eviți prezența deșeurilor pe sol, să elimini o parte din substanțele dizolvate în apă. Două operațiuni principale sunt necesare și indispensabile: întreținerea maselor filtrante și schimbarea parțială, dar regulată a apei.

Reguli de aur pentru întreținerea acvariului:

  • nu suprapopula acvariul;
  • nu supraalimenta peștii;
  • sifonează regulat fundul bazinului și schimbă apa parțial;
  • curăță regulat masele filtrante.

Agenda acvaristului

În fiecare zi: verifică temperatura, buna funcționare a filtrului și a pompei de aer. Această verificare se face imediat după ce ai distribuit hrană peștilor.

De două ori pe săptămână: efectuează controlul pH-ului și al nitriților.

O dată pe săptămână sau la 15 zile: sunt recomandate schimbări de apă de 5% până la 10% din volumul bazinului, dar și sifonarea deșeurilor și curățarea parțială a filtrului.

O dată pe lună: curăță geamul pe interior, dacă este necesar.

O dată pe an: este necesară schimbarea tuburilor fluorescente și verificarea și întreținerea pompelor (de aer și de apă).

0