Golden Retriever – frumuseţe şi eleganţă “de aur”! (I)

Golden retrievereul este un excelent câine de companie, potrivit familiilor cu copii. Este un câine inteligent, afectuos, plin de viață și ușor de dresat. Pe lângă faptul că, inițial, rasa a fost intens folosită la vânătoare, Goldenul a fost antrenat și pentru a însoți persoanele cu dizabilități locomotorii, vizuale sau auditive dar și pentru detectarea substanțelor stupefiante și în acțiuni de căutare și salvare.

Scurt istoric al rasei
Până în 1952, istoria Goldenului, cel mai fermecător dintre retrieveri, era rostită ca o poveste. Iată cum stăteau lucrurile: în 1858, sir Dudley Majoribank, viitorul lord Tweedmouth, un scoţian venit în vizită în Anglia, în timp ce asista la o reprezentaţie a unui circ sosit din Caucaz, a fost impresionat de frumuseţea şi inteligenţa unor “câini galbeni”. Plăcându-i foarte mult câinii respectivi, a decis să-i cumpere, oferind proprietarului o sumă considerabilă. Astfel, câinii au ajuns la moşia lordului, “Guichan”, în ţinutul scoţian.

Publicul larg era încântat de această poveste dar chinologii aveau unele îndoieli în privinţa acesteia. Toată această “legendă” a luat o altă întorsătură în 1952, când jurnalul lordului Tweedmouth a fost făcut public. Se pare că lordul deţinea deja un asemenea câine “galben”, achiziţionat în 1865 din crescătoria lui Chichester Earl din Brighton. Exemplarul respectiv, Nous, un câine mare, cu blana ondulată – apare într-o fotografie din 1870.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Chinologii au demontrat că Goldenul era un câine sportiv, care s-a dezvoltat în urma încrucişării dintre acest câine cu blană ondulată aflat în posesia lordului Tweedmouth şi un Tweed Water Spaniel (rasă dispărută astăzi). Primul cuib de puiuţi (patru la număr – Crocus, Primose, Cowslip si Ada) obţinut din această încrucişare s-a născut în 1868.Din cuibul rezultat, Tweedmouth a păstrat o femelă, pe care a montat-o cu un mascul din Ada. Astfel au luat naştere căţei aurii, iar la încrucişările ulterioare, în programul de reproducţie a fost introdus Setterul Irlandez.

Se presupune că la formarea Goldenului au contribuit şi alte rase: Bloodhound, Terra Nova, Collie, precum şi alţi spanieli de apă. În dezvoltarea rasei un rol important l-a jucat şi consangvinizarea, Nous şi Cowslip apărând în mai multe pedigreeuri. Data de la care rasa a început să se identifice cu denumirea de Golden Retriever nu este cunoscută cu precizie. Însă este cunoscut faptul că cercetarile întreprinse în scopul definirii acestui tip de câine au durat aproape un sfert de veac.

Un vânător de excepţie şi un prieten ideal
Iniţial, Golden retrieverul era folosit intens în practica vânătorii, el trebuind să memoreze nu doar locurile unde cădea vânatul, ci şi ordinea şi numărul exemplarelor împuşcate, ca apoi să înceapă recuperarea acestora. Inteligentului şi agilului Golden, toată această activitate nu putea să-i provoace decât o imensă plăcere! De asemenea, fiind un mare iubitor de apă şi un bun sportiv, nu ezita să plonjeze în apa pentru a aporta vânatul.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0