HAVANA BROWN – PISICA DE CIOCOLATĂ (II)

ÎNTREȚINERE
Deoarece Havanezele sunt pisici cu păr scurt, întreținerea de rutină este minimă. Dacă participați cu pisica la expoziții, este necesar să îi faceți o baie cu câteva zile înaintea show-ului. După uscarea completă a blănii, periați- o cu blândețe, îndepărtând firele moarte.

De obicei, crescătorii încep să găsească familii adoptive pentru pisoi numai după ce aceștia din urmă au împlinit vârsta de douăsprezece săptămâni. Atunci, pisoilor le vor fi fost deja administrate vaccinurile de bază și se vor fi dezvoltat suficient din punct de vedere fizic și psihic pentru a face față unui nou mediu de viață. Este indicat ca o astfel de pisică să fie ținută exclusiv în interior, să fie castrată sau sterilizată și să aibă asigurate hrana necesară, suprafețe speciale pentru exersarea ghearelor și zone în care să se poată juca în voie.

STANDARD
Impresia generală a unui exemplar ideal de Havana Brown este aceea a unei pisici de mărime medie, cu blana de o culoare plină și cu tonus muscular ridicat. Datorită formei distinctive a botului, a culorii blănii, a ochilor strălucitori și expresivi și a urechilor orientate înainte, această pisică nu se poate compara cu nici o altă rasă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

CAPUL – văzut de sus, capul este mai mult lung decât lat, îngustându-se spre bot, cu adâncituri vizibile la nivelul zonelor de îmbinare a mustăților. Botul oarecum îngust și zona mustăților sunt trăsăturile specifice acestei rase și trebuie să fie evidente la specimenele tipice. Din profil, se poate remarca stopul foarte clar, la nivelul ochilor; botul pare a fi pătrățos, această iluzie fiind amplificată
de bărbia bine dezvoltată, al cărei contur este pătrat, nu rotunjit. De preferat este ca vârful nasului să formeze o linie aproape perpendiculară cu bărbia. Sunt permise: dimensiunea mai mare a capului, fălcile pronunțate la masculi, precum și prezența câtorva fire de păr pe bărbie, imediat sub buza inferioară.

URECHILE sunt mari, rotunjite la vârf, cu baza în formă de cupă, dispuse la o distanță apreciabilă una față de cealaltă; sunt îndreptate pe direcția înainte, dând pisicii o expresie alertă.
Prezintă puțin păr, atât în interior, cât și pe exterior.

OCHII au formă ovală, mărime medie, sunt așezați la o distanță apreciabilă unul de celălalt; strălucitori, alerți și expresivi. Culoarea: orice nuanță de verde, fiind de preferat cele mai intense.

CORP și GÂT: torsul are lungime medie, este ferm și musculos. Masculii adulți tind să fie mai mari decât femelele. Factorul determinant trebuie să fie echilibrul, deci păstrarea proporțiilor, în defavoarea dimensiunilor. Gâtul are lungime medie, direct proporțională cu corpul.

MEMBRELE și LABELE: exemplarul ideal are picioarele destul de lungi în comparație cu dimensiunile medii ale corpului și ale cozii. Membrele sunt drepte, cele ale femelelor fiind subțiri și delicate. Masculii adulți au membre puternice, foarte musculoase. Picioarele posterioare sunt ușor mai lungi decât cele anterioare. Labele sunt ovale și compacte, cu cinci degete la cele din față și patru la cele din spate.

COADA are o lungime medie, direct proporțională cu cea a corpului; este subțire, nu are nici formă de bici, dar nu este nici boantă; este rotunjită la vârf și nu prea lată la bază.

BLANA este scurtă spre medie, netedă și lucioasă. Are culoarea maro, nuanța fiind uniformă pe toată suprafața corpului. Blana tinde mai mult spre roșcat (mahon), decât spre negrumaroniu. Pielea nasului este și ea maro, cu o tentă roz. Pernițele au nuanță de roz, iar mustățile sunt complet maro.

SUNT DESCALIFICATE: diformitățile cozii, numărul incorect de degete, orice altă culoare a ochilor cu excepția verdelui, culoarea incorectă a mustăților, a pielii nasului sau a pernițelor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0