Hovawart, sportivul cu suflet de copil (I)

Originile
Hovawart era la origine un câine de pază cunoscut sub numele de ,,hofwart” de la ,,hova” (hof) care înseamnă “fermă” şi “wart” care înseamnă “gardian”. Dar el nu era doar paznicul căminului, el era, de asemenea, protectorul turmelor dar şi companionul omului în lupta cu prada (vânat) feroce. Primele informaţii asupra acestei rase au fost cunoscute încă din 1210.

În 1473, el a apărut pe lista celor cinci rase cele mai nobile, descris ca fiind animalul ideal pentru dresaj cu scopul urmăririi răufăcătorilor. La începutul secolului XX, Hovawart a dispărut. Selecţionerii germani au încercat să-l recreeze încrucişând câinii de fermă provenind din Pădurea Neagră şi din regiunea munţilor Hartz, din Germania.

De asemenea, eiau introdus în acest amestec ciobănescul german, terra nova şi ciobănescul unguresc (kuvasz). Hovawart este o rasă foarte populară în Germania, însă foarte rară în Statele Unite. Rasa a fost recunoscută în 1936 şi declarată de FCI în 1964 drept rasă de câini utilitari.Puţin cunoscut în alte ţări, Havawartul este un câine puternic, are constituţie robustă, talie mare, părul lung, frumos şi rezistent la intemperii.

Între mascul şi femelă este o mare deosebire: femela este mai uşoară şi mai armonios construită. Capul este puternic, cu fruntea lată şi bombată, ochii de culoare închisă, adecvată la culoarea blănii; urechile atârnânde, de formă triunghiulară sunt purtate în cădere liberă; gâtul este puternic, de lungime medie, bine acoperit cu păr dar fără salbă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Pieptul spaţios, adânc şi armonios; membrele anterioare sunt drepte şi puternice, bine acoperite cu păr; cele posterioare sunt musculoase, cu articulaţii bine legate; spatele este solid, drept, trunchiul ceva mai lung decât înalt; coada bine acoperită cu păr trebuie să depăşească jaretul, dar să nu atingă solul.

Câine de companie şi de familie
Hovawart este un câine excelent de fa-milie, se ataşează uşor de stăpân și este foarte fidel, afectuos şi echilibrat. Iubeşte copiii, însă şi aceştia trebuie să înveţe să-l respecte.

Este un sportiv înnăscut, strălucind în numeroase discipline: căutări utilitare, obedience, agility, ghid pentru nevăzători etc. Hovawart este un câine de pază disuasiv, neîncrezător cu străinii, ştiind să-şi arate calităţile de paznic în faţa pericolului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Aceasta postare este din categoria Câini. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru imbunătățirea experienței utilizatorilor.