IAZURI ȘI HELEȘTEE – Ţineţi algele sub control! (I)

Algele sunt plante microscopice care se dezvoltă în special la suprafaţa apelor stătătoare. Luate individual, au un aspect fragil, dar cu siguranţă o colonie de alge va dăuna atât imaginii heleşteului
vostru, cât şi sănătăţii peştilor care îl populează.

Putem distinge între două tipuri de alge: alge plutitoare și alge scufundătoare. Algele plutitoare sunt cele care cresc la suprafaţa apei și pot fi culese relativ ușor (în funcţie de dimensiunea heleșteului). În schimb, algele scufundătoare înverzesc apa heleșteului dinspre interior, lăsând doar o mică porţiune din apă transparentă.

Acest fenomen mai este cunoscut și sub denumirea de „înfl orire a apelor”, pentru că apa capătă o culoare verde închis și o vâscozitate ridicată. Algele consumă oxigen și eliberează dioxid de carbon, perturbând astfel echilibrul heleșteului, ceea ce poate duce, în cazuri extreme, la moartea peștilor.

DE CE APAR ALGELE?
Algele apar din diferite motive:
– heleșteul este expus timp îndelungat luminii directe a soarelui;
– apa are un conţinut ridicat de fosfaţi și nitraţi;
– filtrul nu funcţionează corespunzător;
– prezenţa de resturi vegetale în apă;
– lipsa plantelor acvatice „active” (consumatoare de nutrimente);
– pH-ul apei este prea ridicat;
– o cantitate prea mare de hrană sau suplimente nutritive.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Algele se dezvoltă extrem de repede, atât de repede încât vă va fi de-a dreptul imposibil să le îndepărtaţi manual. Iată de ce este indicat să vă luaţi din timp toate măsurile necesare, astfel încât algele să nu își facă deloc apariţia în iazul vostru.

CUM LE PUTEM STOPA ÎNMULŢIREA?
Odată ce și-au făcut simțită prezenţa în heleșteu, algele se vor dovedi o adevărată bătaie de cap. Pentru a vă da o mână de ajutor, vă oferim în continuare câteva sfaturi ce se vor dovedi utile. În primul rând, nu construiţi heleșteul în apropierea copacilor, deoarece frunzele moarte vor polua apa; plasaţi heleșteul în așa fel încât să fi e accesibil din toate părţile, pentru a fi ușor de curăţat.

Asiguraţi-vă că există o priză în apropiere!
Veţi avea nevoie de ea pentru a folosi pompele, fi ltrul, ventilaţia și sterilizatorul pentru alge. Pentru acoperirea marginilor foliei, folosiţi pietriș în locul pământului sau nisipului. Pietrișul este sărac în nutrimente și împiedică creșterea excesivă a algelor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0