În apă tulbure (IV)

Dacă această situaţie se regăseşte în acvariul nostru, este 100% necesar să schimbaţi apa şi să curăţaţi filtrul. Însă cea mai bună soluţie este să ne facem timp şi să întreţinem acvariul corespunzător, altfel… mai bine ne găsim un alt hobby.

Apă verde
Dacă apa din acvariu capătă o culoare gălbuie şi arată mai degrabă ca un borş de peşte, acest lucru se întâmplă din cauză că parametrii fizico-chimici au permis „explozia” algelor microscopice pelagiale (Chlorella sau Chlamydomonas). De vină poate fi lumina prea puternică, prea mult dioxid de carbon (CO2) sau substanţe nutritive în exces. Acest fenomen se observă în special atunci când pH-ul apei are o valoare mai ridicată decât 7.

Abundenţa acestor organisme dintr-un ordin inferior privează plantele de lumină şi de substanţe hrănitoare, diminuându-le capacitatea de realizare a fotosintezei. În natură, pericolul nu se rezumă numai la atât: o furtună puternică, şi aceste alge pot muri în masă, producând o cantitate însemnată de deşeuri, lucru dezastruos pentru echilibrul biologic al acvariului.

Există mai multe modalităţi, cu rezultate confirmate, pentru a stârpi algele din acvariul nostru.
Metoda „blândă” constă în lipsirea acestor alge de lumină. Timp de 72 de ore, va fi necesar să opriţi toate sursele de lumină şi să acoperiţi toate geamurile acvariului cu o pânză sau un carton. Faza diurnă a fotosintezei va fi astfel oprită prea mult pentru a fi suportată de algele aflate în suspensie.

Lipsite de lumină şi fără a mai reuşi să asimileze clorofila, acestea vor ceda. Aveţi grijă să nu transformaţi acvariul într-un mediu ermetic, pentru a permite schimburile gazoase între apă şi atmosferă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Nici vegetalele superioare, adică plantele, nici peştii nu vor avea de suferit de pe urma aceste operaţiuni, cu condiţia ca aceasta să nu dureze mai mult de câteva zile. Pe lângă lumină, va trebui să tăiaţi şi alimentarea cu dioxid de carbon, în timp ce pompele de aer şi dispozivele de încălzire vor continua să funcţioneze normal.

Dacă, după o săptămână, rezultatele lasă de dorit, atunci este cazul să recurgeţi la metode mai dure.
Prima este să vărsaţi în acvariu oxid de zinc, aproximativ o lingură la 200 de litri; apa va căpăta o culoare albicioasă.

Algele nu suportă oxidul de zinc şi mor destul de repede. Dacă recurgeţi la această metodă, va trebui să scoateţi toţi peştii din acvariu, pentru că, spre deosebire de plantele superioare, nici ei nu suportă acest produs.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru imbunătățirea experienței utilizatorilor.