Insuficiența renală (I)

Alterarea funcției renale până la starea de insuficiență are loc progresiv și este ireversibilă. Semnele clinice nu sunt evidente, dar în fazele terminale, mai exact în cazul azotemiei și uremiei, apar manifestări care îi pot alarma pe crescători. Semne aparent fără importanță, cum ar fi consumul crescut de apă și urinarea excesivă, pot ascunde însă leziuni renale cronice.

Insuficiența renală devine evidentă atunci când rinichiul își pierde aproximativ 75% din capacitatea funcțională. Această afecțiune poate apărea la orice vârsta, dar este mai frecventă la câinii adulți și bătrâni care primesc o alimentație dezechilibrată, foarte bogată în proteine.

Dar factorii de risc pot fi în strânsă legătură și cu hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau anumite tratamente. Insuficiența renală acută se instalează brusc, în stările de deshidratare severă sau în cazul intoxicațiilor medicamentoase. Deshidratarea secundară stărilor de vomă și hemoragiilor sau abuzului de diuretice atrage după sine scăderea tensiunii arteriale. În această situație se poate discuta despre o suferință renală gravă, cauzată de ischemie (întreruperea circulației sanguine).

Rinichiul își păstrează structura pentru puțin timp, după care țesuturile sale încep să fie distruse, ceea ce clinic se observă odată cu scăderea sau absența urinării. Tocmai de aceea, medicul trebuie să facă tot posibilul ca procesul de producere și eliminare a urinei să fie reluat. Prevenirea insuficienței renale acute cauzată de o intoxicație medicamentoasă se poate face ținând cont de câteva reguli.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Așadar, crescătorii de câini trebuie să respecte cu strictețe dozele, orarul si numărul de zile de tratament prescrise de medic. Oricum, medicul are obligația de a-i atenționa că în cazul apariției tulburarilor digestive (vomă, diaree) sau a anorexiei (lipsa apetitului) trebuie să pună punct tratamentului și să îi aducă la cunoștință aceste aspecte.

Cert este că insuficiența renală cronică este frecventă la câinii bătrâni. Și asta pentru că rinichiul este unul dintre organele cele mai vulnerabile în cazul îmbătrânirii. Câinele bolnav bea foarte multă apă și, evident, urinează mai mult și mai des.

Atunci când îl examinează, medicul constată că prezintă stări de vomă, diaree, inapetență și deshidratare. În plus, observă că este apatic, obosește ușor și dă semne că suferă din cauza durerii produse prin palparea zonei renale.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0