Insuficiența renală (II)

În cazul examinării cavității bucale, medicul constată miros amoniacal specific, gingivită și, uneori, ulcere. Acest tablou clinic indică de fapt sindromul uremic: o autointoxicație a organismului cu substanțe rămase în organism prin reducerea funcției excretorii renale. Este vorba așadar despre o stare gravă, cu acidoză metabolică, uneori însoțită de hipotermie și urmată chiar de deces.

În cazul câinilor tineri, care au probleme renale congenitale, se observă căderea prematură a dinților și fracturi cauzate de osteodistrofia secundară renală. Oricum, atât câinii bătrâni, cât și cei tineri trebuie examinați și cardiologic, pentru că insuficiența renală determină în timp hipertensiune arterială sistemică.

Depistarea precoce a modificărilor renale, chiar înainte de instalarea semnelor clinice este ideală, pentru că țesutul renal nu are puterea de a se regenera. Tocmai de aceea, cu ocazia consultației anuale, medicul veterinar trebuie să îi verifice pacientului tensiunea arterială, densitatea urinei, proteinuria, creatinina și urea sanguină.

În ceea ce privește tratamentul, crescătorii trebuie să știe că acesta variază în funcție de stadiul bolii. Câinele este supus unei diete speciale, cu conținut redus de proteine și minerale, în special fosfor, pentru a combate semnele uremiei și pentru a încetini evoluția bolii. Câinele trebuie să aibă apă proaspătă la discreție, iar crescătorul nu trebuie în nici un caz să-i limiteze consumul, în speranța că astfel va urina mai puțin.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

În plus, medicul va trebui să identifice și să trateze toate complicațiile: hipertensiunea sistemică (cu antihipertensive și o dietă săracă în sare), acidoza metabolică (cu bicarbonat de sodiu sau citrat de potasiu) sau infecțiile urinare (cu antibiotice). De menționat este însă faptul că tipul de dietă, mai exact conținutul proteic, se alege în funcție de nivelul creatininei și al ureei sanguine.

În prima fază a insuficienței se alege o dietă cu conținut moderat proteic, iar câinele se reexaminează la fiecare trei luni. În faza azotemică se impune restricția proteică și suplimentarea dietei cu ulei de pește. Acesta conține acizi grași omega 3 cu multiple efecte benefice. Este antioxidant, reduce inflamația renală, limitează calcifierea și scade nivelul colesterolului.

În faza uremică se restricționează sever aportul proteic, alegându-se numai produse bogate în arginină și carnitină. Tratamentul este complex, perfuzabil, cu antiacide și antivomitive (famotidină, ranitidină).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0