Intrarea in noul an, deliciu pentru stapan, cosmar pentru animalele de companie

Perioada sarbatorilor de iarna reprezinta in general un cosmar pentru animalele de companie, iar totul ajunge in punctul culminant in noaptea de Revelion, cand pocnitorile si artificiile asurzitoare ii fac sa tremure de frica.

De cele mai multe ori, nici stapanii nu stiu foarte bine ce sa faca in aceasta situatie, acestia fiind pusi fata in fata cu un animal de companie terifiat.

Potrivit statisticilor asociatiilor pentru protectia animalelor, in noaptea de 31 decembrie se inregistreaza cel mai multe cazuri de pierderi ale cainilor si pisicilor, fuga fiind prima reactie a animalelor terifiate.

Cel mai adesea, cainii isi schimba radical comportamentul in momentul in care aud artificii sau pocnitori. Fug, incearca sa se ascunda, tremura si gafaie.

Sfaturi pentru stapani

Varianta cea mai buna este ca oamenii sa nu isi scoata cainii la plimbare in seara de Revelion.

Daca totusi se va intampla acest lucru, stapanii trebuie sa isi pastreze calmul, acest aspect fiind cel mai important si nu sa faca o criza de isterie.
Cainele trebuie sa fie tinut in lesa, deoarece va aparea riscul ca el sa fuga in momentul in care o sa auda focurile de artificii.
Cele mai vulnerabile animale sunt cele care au sub un an, care aud pentru prima data petardele si focurile de artificii, fiind o situatie noua pentru ele, cu care nu s-au mai intalnit.
Cainii au auzul cu de aproximativ patru ori mai dezvoltat decat al oamenilor, motiv pentru care zgomotele produse de artificii si de petarde sunt mult mai galagioase fata de cum le percep oamenii.
In plus, cei mai multi caini si pisici dispar in noaptea de 31 decembrie, iar multi dintre ei nu se mai intorc deoarece nu toate animalele care se pierd au microcip, astfel incat sa poata fi inapoiate proprietarilor.
In noaptea de revelion, recomandat ar fi ca stapanul sa stea cu cainele, insa, daca acest lucru nu este posibil, este bine sa fie ferestrele foarte bine inchise, usile de asemenea si televizorul sa fie pornit pentru a acoperi cat de cat zgomotele de afara.
Daca vorbim despre caini care stau in curte, pentru ca de cele mai multe ori aici avem cazurile de pierderi, cainii reusesc sa faca gauri pe sub poarta, sau reusesc sa escaladeze gardurile.

In incercarea de a gasi un loc linistit, fug de acasa. Pentru ei, e bine sa gasim ori un tarc, in care sa ii putem tine in noaptea respectiva, fie sa ii luam in casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0