Întreţinerea corectă a plantelor în acvariu (I)

Dacă nu este întreţinut corespunzător, chiar şi cel mai frumos decor de plante va arăta, în scurt timp, fie ca un deşert, fie ca o junglă. Unele plante mor, în timp ce altele au tendinţa să invadeze întreg acvariul, şi numai cu o îngrijire permanentă vom avea parte, garantat, de un tablou vegetal deosebit.

Î ntreţinerea plantelor din acvariu trebuie făcută de aşa manieră încât fiecare plantă în parte să aibă suficient spaţiu să crească şi să se hrănească, fără a le dăuna vecinilor săi. Câteva condiţii de bază trebuie respectate: în primul rând, furnizarea substanţelor nutritive şi a luminii în cantitate suficientă.

În al doilea rând, aveţi grijă să îndepărtaţi frunzele şi rămurelele uscate. În acest fel, veţi ajuta planta, care nu va fi nevoită să îşi folosească resursele inutil, şi veţi evita, totodată, creşterea nivelului de nitraţi şi alte substanţe dăunătoare din apă, care au loc ca urmare a descompunerii părţilor vegetale uscate.

Aportul de îngrăşământ
Îngrăşământul nu poate substitui prezenţa unui substrat nutritiv, aceasta rămânând obligatorie dacă vă doriţi un acvariu plantat. Totuşi, îngrăşământul are un rol foarte important, în special în cazul plantelor « lacome », el aducând un plus de elemente nutritive în acvariu.

Îngrăşămintele sunt disponibile în magazine atât sub formă solidă, ca şi comprimate sau pastile ce trebuie îngropate în sol, cât şi sub formă lichidă; acestea din urmă pot fi injectate în substrat sau diluate în apă.

Îngrăşămintele sub formă solidă sunt potrivite mai degrabă în cazul plantelor în rozetă, cum ar fi cryptocoryne, echinodore sau crini, plante care cresc lent şi care îşi extrag resursele din sol, cu ajutorul rădăcinilor. Pentru alge, ideale sunt îngrăşămintele lichide, pe care le puteţi adăuga în apă treptat, în funcţie de evoluţia plantelor.

Îngrăşămintele lichide sunt preferate şi de plantele cu tulpini, de exemplu rotala, ludwigia sau hygrophila. Frunzele acestor plante prezintă nişte celule, numite hydropode, care au capacitatea de a absorbi substanţele hrănitoare. Dozaţi cantitatea de îngrăşământ în funcţie de volumul acvariului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Pentru a evita o posibilă depăşire a dozei indicate atunci când schimbaţi apa, calculaţi cantitatea de îngrăşământ în funcţie de cantitatea de apă adăugată, nu în funcţie de capacitatea totală a vasului. Dacă vreţi ca substanţele hrănitoare să pătrundă mai repede în sol sau dacă doriţi să acţionaţi asupra unei anumite plante, atunci puteţi injecta îngrăşământul în sol, cu ajutorul unei seringi.

Adăugarea de îngrăşământ în acvariu are şi efecte adverse, cum ar fi o explozie a algelor; din acest motiv, este recomandat să adăugaţi, la început, doze mici de îngrăşământ. În funcţie de reacţia plantelor din acvariu, puteţi creşte uşor cantitatea.

Însă, indiferent de modul de prezentare ales, folosiţi numai îngrăşăminte concepute special pentru plantele de acvariu. Cele destinate plantelor de apartament au un conţinut ridicat de azot (N), fosfor (P) şi potasiu (K), substanţe care vor determina înmulţirea algelor şi creşterea nivelului de nitriţi.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0