Întreţinerea corectă a plantelor în acvariu (III)

Plantele cu tulpină
Această categorie include multe specii ce au parte de o dezvoltare rapidă: Ludwigia spp., Bacopa spp. sau Hygrophila spp.. Aceste plante au tendinţa să invadeze acvariul, intrând astfel în spaţiul vital al peştilor sau furând lumina celorlalte plante. Fenomenul se amplifică odată ce tulpinile ajung la suprafaţă, unde au tendinţa să se întindă.

Expansiunea lor de la suprafaţă are loc în detrimentul etajelor inferioare, unde plantele încep să îşi piardă frunzele şi devin inestetice. Drept urmare, trebuie neapărat să mai scurtaţi, din când în când, aceste tulpini. Plantele din genul Ludwigia spp., mai rezistente, pot fi tăiate la intervale scurte de timp, pe când la plantele mai delicate intervenţia nu trebuie făcută decât în momentul în care tulpinile se află foarte aproape de suprafaţă.

Plantele aparţinând genului Hygrophila spp. sunt un bun exemplu în acest sens, ele suportând destul de rău toaletările frecvente. Încă un lucru de ţinut minte: atunci când tăiaţi tulpinile, folosiţi foarfece bine ascuţite, altfel aţi putea strivi sau rupe plantele.

Dacă tot v-aţi apucat de toaletare, iată că aţi găsit ocazia perfectă pentru butăşire: realizaţi o mică incizie pe tulpina plantei, dedesubtul unuia dintre noduri – de aici îşi vor face apariţia noi rădăcini.
Uneori, este nevoie de o toaletare în profunzime pentru a evita sufocarea plantelor ale căror părţi imerse sunt private de lumină, chiar şi de substanţe nutritive.

Dacă observaţi că o plantă a îmbătrânit, devenind inestetică, este mai bine să o tundeţi şi să nu mai păstraţi decât câţiva centimetri de tulpină. Poate că noul aspect al plantei vi se va părea izbitor la început, dar ea vă va fi recunoscătoare mai târziu, când vă va delecta cu frunze noi.

Plante dispuse sub formă de rozetă
Multe plante sub formă de rozetă se înmulţesc prin marcotaj, dezvoltând stoloni care formează propriile lor rădăcini, dând naştere unor noi plante.
O astfel de plantă este Echinodorus tenellus.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu

Pentru a evita dezvoltarea în exces, ea trebuie toaletată regulat, puteţi tăia chiar unele tulpini, astfel încât noii lăstari să respire mai bine şi să beneficieze de mai multă lumină. De altfel, chestiunea luminii este de maximă importanţă pentru speciile de plante de talie mică, plantate, de obicei, la 40-50 cm adâncime, distanţă la care lumina este deja alterată.

Plantele mari sub formă de rozetă, de exemplu cele din genul Cryptocoryne spp. sau Echinodorus spp., au nevoie de intervenţii minime. La modul general, frunzele nu trebuie tăiate, dar aveţi grijă să curăţaţi planta de frunzele uscate de la periferia rozetei, pentru a o stimula să producă frunze noi.

Unele cryptocoryne, mai viguroase, Cryptocoryne beckettii sau Cryptocoryne wendtii, de exemplu, formează mlădiţe stufoase, pe care este necesar să le curăţaţi cât mai des.
Într-un acvariu deschis, plantele mari din genul Echinodorus formează uneori inflorescenţe bogate pe care se dezvoltă lăstari cu rădăcini proprii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *