Învață-ți câinele să-ți iubească copilul

Psihologii consideră că nu este un lucru deloc rău ca un copil să crească alături de un câine. Copiii își pot spori încrederea și stima de sine prin faptul că un câine le oferă compania și dragostea sa în mod necondiționat.

De asemenea, specialiștii sunt de părere că este una dintre cele mai bune metode de a le trezi copiilor simțul responsabilității, având ca efect și un grad ridicat de empatie față de alte ființe.

Nu te aștepta însă ca cei doi să se înțeleagă fără o minimă intervenție sau îndrumare a adultului.

Nu contează cât de mult te-a rugat copilul tău să-i cumperi un câine sau câte responsabilități a promis că își va asuma, responsabilitatea va fi de fapt tot a ta, ca și adult.

Niciodată un pui de câine și unul de homo sapiens nu au ajuns să se înțeleagă din senin. Câinele trebuie învățat  să facă asocieri pozitive cu tipicul vieții de familie din care va face parte. Una dintre cele mai importante asocieri este că toți oamenii, în mod deosebit cei mici, sunt siguri, de încredere și chiar distractivi.

Tu trebuie să ai control asupra tuturor interacțiunilor dintre copilul tău și câine pentru a asigura astfel o experiență pozitivă pentru ambele părți.

Cele mai multe probleme cu câinii apar ca o reacție la socializarea neadecvată. Acestea pot fi prevenite însă, prin furnizarea de experiențe pozitive cu copiii aflați la vârste fragede. Așa cum toți copiii ar trebui să știe cum să se comporte în preajma câinilor, și câinii trebuie să știe cum să se comporte cu copiii.

Copiii adoră să le ofere câinilor o mare îmbrățișare, dar în limbajul canin acest gest poate fi interpretat ca o amenințare. Stai aproape de câine în astfel de momente, mângâie-l și aratăi că gestul făcut  de copil nu-i va produce niciun rău.

Sfaturi practice

  • nu lăsa niciodată un copil mic nesupravegheat să se joace cu un câine;
  • nu permite niciodată cățelului tău să muște , să se lupte sau să se agațe de pielea umană;
  • nu permite adulților, tinerilor sau copiilor să se joace jocuri de luptă cu câinele;
  • nu permite jocuri de-a vânătoarea care încurajează rănirea sau mușcatul.