Kerry Blue Terrier (I)

Scurt istoric al rasei
„În zori de zi mânau cirezile; la prânz se întorceau şi trăgeau de roata de la putinei ajutând la facerea untului; la amiază mânau din nou cirezile şi după cină se întorceau în ogradă pentru a păzi oile, puii, gâştile şi porcii. Ultimul lucru pe care-l făceau înainte de a se culca era să îl ajute pe stăpânul Irlandez să-şi dea jos pantalonii!” Astfel sună descrierea unui Kerry Blue Terrier, descriere făcută de un crescător al acestei rase în anul 1924.

Originea Kerry Blue Terrierului se pierde în negura timpului. Nimeni nu poate afirma cu exactitate când şi cum a luat naştere această rasă. Cel mai la îndemână lucru este să plecăm urechea la legendele născute pe seama „albăstruiului” Terrier şi să tragem singuri concluziile. Se spune că în perioada în care doar nobilii irlandezi îşi permiteau să vâneze cu Ogari irlandezi (Irish Wolfhounds), ţăranii au dezvoltat rasa Kerry Blue Terrier, cu scopul de a o folosi la braconaj.

Existau speculaţii comform cărora Ogarul irlandez ar fi fost împerecheat cu terrierii existenţi în Irlanda, astfel luând naştere Kerry Blue Terrierul. Dar care dintre terrieri a stat la baza acestei rase? Să fie oare vorba despre Terrierul englez, Terrierul irlandez sau Soft Coated Wheaten Terrier? Este evident că ţăranii irlandezi au folosit Kerry Blue Terrierul pentru a bracona dar şi pentru a le fi de folos în îndeplinirea altor activităţi gospodăreşti.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

O altă legendă „romantică” născută în jurul acestei rase este aceea a „câinelui albastru” rusesc – un terrier de culoare albastră care a ajuns pe ţărmul Irlandei după ce corabia pe care se afla a naufragiat în Tralee Bay. Se pare că acesta s-a împerecheat cu diferite femele de terrier, dând astfel naştere rasei Kerry Blue Terrier.

Altă povestioară foarte populară are ca protagosnist un micuţ Spaniel cu blăniţă moale gri-albăstruie care, în timpul invaziei armatei spaniole ar fi ajuns pe ţărmul Irlandei, unde în urma împerecherilor cu femele de terrier a produs câini asemănători terrierilor cu blană albăstruie.

În urmă cu mai bine de un secol, scriind despre câinii din Irlanda, H.D. Richardson, din Dublin, nu menţiona niciuna din rasele Irish Terrier, Soft Coated Wheaten Terrier sau Kerry Blue, ci doar Harlequin Terrier, un terrier în adevăratul sens al cuvântului, un bun câine de vânătoare, cu robă de culoare albăstruie, presărată cu pete de culoare foarte închisă, cel mai adesea la nivelul membrelor şi al botului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0