Mofturoasă? Cum pui capăt problemelor alimentare?

Știm cu toții cât de pretențioasă poate fi pisica la mâncare, de aceea hrana pe care i-o oferi trebuie să fie apetisantă. Ea este fidelă obiceiurilor alimentare cu care este deja familiarizată, așa că este posibil să prefere mâncarea veche în detrimental celei noi. De asemenea, se poate întâmpla  să  refuze mâncarea, să nu aibă poftă de mâncare sau să se hrănească în exces.

Primul criteriu pe care trebuie să-l ai în vedere la alegerea hranei pentru pisica ta este să-i satisfacă acesteia nevoile energetice și nutriționale.

Lipsa poftei de mâncare poate fi cauzată de stress, iar printre factori putem enumera: prezența unui animal nou în gospodărie,  un membru al familiei a plecat din casă sau te-ai mutat în casă nouă.
Însă, dacă pisica pare fericită, vioaie, iar blana este lucioasă și ochii strălucitori, atunci nu ai niciun motiv de îngrijorare.

Modificările alimentare pot fi cauzate și de unele probleme de sănătate. Așa că mergi cu pisica la veterinar! Dacă în urma consultației medicale nu rezultă nicio problemă, este posibil ca felina să te manipuleze.

De la inapetență la anorexie sau bulimie

Inapetența sau lipsa poftei de mâncare poate degenera într-o problemă clinică mult mai serioasă, precum anorexia. Această afecțiune apare atunci când pisica nu mai mănâncă. Modificările mediului său de viață sau întâmplările neplăcute  pot fi surse importante ale anorexiei.

Bulimia se regăsește frecvent la pisicile care se plictisesc sau care nu fac suficientă mișcare în timpul zilei. Totuși poate fi cauzată și de supraalimentare sau de consumul excesiv de alimente grase.

Ce poți face?

  1. Fă-i cunoștință treptat cu noul aliment!

Este cea mai simplă și cea mai bună metodă de a obișnui pisica cu noul regim alimentar. Perioada de tranziție trebuie începută prin amestecarea a 25% din noua hrană cu 75% din cea cu care este deja obișnuită. Apoi, pe o perioadă de 7-10 zile, inversează lent proporția, crescând, treptat, cantitatea noului aliment. La sfârșitul acestei perioade, cantitatea hranei vechi se va diminua, fără ca pisica să simtă acest lucru.

  1. Atenție la limbaj!

Dacă pisica refuză hrana nouă nu trebuie  agresată verbal, s-ar putea să nu mai mănânce deloc! Este de preferat să-i prezinți mâncarea pe un ton agreabil, să i-o arăți și să o încurajezi să o guste.

  1. Insistă și nu-i ceda!

Dacă pisica nu vrea să consume noul tip de mâncare, este foarte important să nu abandonezi prea repede idea de a-i schimba meniul. Dacă cedezi repede, va fi foarte dificil să-i impui cu altă ocazie un alt regim alimentar.

  1. Trecerea de la conserve la crochete!

Trecerea de la alimentele umede la cele uscate poate fi uneori foarte greu de suportat  de către pisica ta. Dacă aceasta continuă să refuze crochetele, amestecă-le cu puțină apă călduță. Dacă vei face acest lucru trebuie să te asiguri  că pisica va mânca hrana în decurs de 20 de minute, fiindcă după acest interval, alimentele se vor degrada și vor trebui înlocuite.

Nu uita! Alături de bolul cu hrană, mai ales dacă pisica ta manâncă multă hrană uscată, trebuie să existe în permanență un bol cu apă proaspătă.

0